Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Панайотов отрече правителството да преговаря за нови изтребители

| обновено на 20.08.21 в 11:04
Снимка: БГНЕС

По време на дебатите в НС служебният министър на отбраната Георги Панайотов отрече обвиненията на ГЕРБ, че правителството води преговори за закупуване нови 8 изтребителя Ф - 16. Панайотов обясни, че това са неверни твърдения и че кабинетът няма право да води подобни разговори.

"От тази трибуна бяха отправени обвинения, че ние едва ли не сме плащали, че служебното правителство едва ли не е заложило пари в бюджета и така нататък, няма такова нещо. Ние сме служебно правителство, администрацията трябва да функционира и проектите за модернизация на българската армия трябва да се движат. Окончателното решение за това какво, как и кога да стане, на каква цена да стане е ваше - на народните представители. Според условията на програмата за чуждестранни военни продажби на САЩ, изпращането на писмо-заявка не задължава по никакъв начин нито министерството на отбраната, нито българската държава, нито юридически, нито финансово да придобие платформите и оборудването, за което е изготвено".

Днес от ГЕРБ уточниха позицията си. Посоченият като кандидат за премиер Даниел Митов поздрави служебния кабинет за това, че продължава процедури за евентуални преговори за още самолети Ф-16. Той обеща категорична подкрепа от депутатите от ГЕРБ-СДС и подчерта, че декларацията им от вчера със забележки към правителството, не е била разбрана правилно .

Парламентът разисква хода на Програмата за развитие на отбранителните способности до 2020 и бъдещите планове до 2032-ра. В плана е предвидено до 2032 година разходите за отбрана да са 2% от БВП. И при това положение обаче само 38 от 188 минимално необходими военни способности ще бъдат осигурени. 

На въпроси на депутати трябва да отговарят също вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова,  министърът на образованието Николай Денков и още служебни министри.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна