Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Митов върна мандата

| обновено на 20.08.21 в 12:02
Даниел Митов и Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група - ГЕРБ-СДС. 

Митов представи проектокабинета на ГЕРБ-СДС и потвърди, че ще върне мандата

"Както беше заявила нашата парламентарна група още от самото начало, за съжаление ние не виждаме възможност вторият мандат да бъде реализиран и ще трябва, още на момента, в изпълнение на конституционната процедура да ви предоставя писменото становище, че предлагаме вторият мандат да се смята за нереализиран и да продължи нататък конституционната процедура като, разбира се, Ви дадем възможност да действате по-нататък", заяви той.

Радев отговори, че благодари за улеснението.

На излизане от президентството Митов коментира:

"Ние знаем, че оттук нататък цъка часовникът. В момента има 7 дена за връчване на третия мандат, а оттам нататък - още 7 дена за евентуални възможни преговори, които да завършат успешно или неуспешно. Толкова".

"Става ясно едно обаче, така не може да се продължава. България има нужда от стабилно управление, пред нас предстоят кризи, които трябва да бъдат управлявани, а те могат да бъдат управлявани само през правителство, зад което стои ясно формулирано и форматирано парламентарно мнозинство. Става ясно и друго - че без конструктивни, нормални разговори в парламента и без разговори с ГЕРБ-СДС, правителство не може да има", заяви Митов в коментар за събитията от последните дни.

"Вече трябва да започнем да си говорим и трябва да стане ясно, че без ГЕРБ-СДС и без разговори с нас в крайна сметка не може да се върви напред".

Митов уточни, че това не означава, че очаква да бъдат поканени на разговори от останалите политически сили във връзка с третия мандат.

Според Томислав Дончев, оттук нататък следват три варианта, които той определи като лоши:

"Първият е да бъде създадено правителство. То обаче ще бъде слабо, не е базирано на ясна политическа логика, без ясна отговорност и без стабилна парламентарна подкрепа. Избори 2 в 1 е лош вариант. Парламентарни и президентски избори в отстояние една или две седмици също не е добър вариант. В един момент ще стане актуален въпросът кой създаде този хаос".
От партията използваха връщането на мандата, за да се обявят за връщане на гласуването с хартиена бюлетина.
Президентът Радев има 7 дни да връчи третия проучвателен мандат на избрана от него парламентарна сила.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна