Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строителството в Царево спряно до приемането на Общ устройствен план

Строителството в община Царево трябва да бъде спряно до приемането на Общ устройствен план за територията. Това стана възможно след като служебният министър на околната среда и водите Асен Личев, в отговор на сигнал на граждани, е отменил писмо на своята предшественичка Искра Михайлова от 2014-а година, с което се допуска строителството. 

Спирането на строителството в община Царево е постигнато след кампания на гражданската инициатива „Зелени закони“. Според тях, практиката да се променят подробни устройствени планове, за да се предвиждат терени за застрояване, без да има действащ общ устройствен план е нарушение на Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие. 

От неправителствената организация очакват сега Община Царево да ускори процедурата по изготвянето и приемането на общ устройствен план. От Регионалната екоинспекция в Бургас, на която е изпратена заповедта за отмяна на писмото, допускащо строителството в община Царево, заявиха че ще отговорят след като се запознаят с нея.

Очакваме коментар и от кмета на Царево Георги Лапчев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна