Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи от цялата страна изкачиха историческия връх Шипка

| обновено на 21.08.21 в 16:01

Българи от цялата страна изкачиха историческия връх Шипка, за да почетат 144-годишнина от подвига на героите на Шипченската епопея. За разлика от предишни години, честването премина без политически провокаци.

Тържествата на историческия връх, символ на българската свобода, започнаха с открит урок по история. Родолюбци от Националното дружество „Традиция“ показаха и разказаха за оръжията от Руско-турската война. Сред традиционните участници беше Иван Семерджиев от Велинград:

"И униформите, и оръжието, всичко е автентично. част от него съм наследил от моите прадеди и искам да го съхраня и да го предам на моите внуци и правнуци., да се гордеят, че са българи".

В подножието на паметника на свободата държавният глава Румен Радев, който е патрон на честванията, прие почетния строй на Националната гвардейска част и приветства хората, изкачили върха, за да отдадат почит към загиналите български опълченци и руски войни. В словото си президентът подчерта, че на Шипка преди 144 години се решава изходът от Руско-турската освободителна война и съдбата на България. „Няма сила, която да спре осъзнатите хора по пътя към свободата“, каза Румен Радев и добави:

"Нямам грам съмнение, че всички ние заедно, с общи усилия и солидарност, ще победим страха, колебанието, унинието, за да може да просперира България".

С венци и цветя беше окичен Паметникът на свободата, където днес се преклониха близо две хиляди българи, хора от различни краища на страната и от няколко поколения.

В тържествата се включиха министърът на културата Велислав Минеков, депутати, областни управители, общественици, политици, висши военни и духовници.

Снимки: Велина Махлебашиева, БГНЕС


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна