Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ловеч отбеляза 144 години от Освобождението

| обновено на 22.08.21 в 21:23
Снимка: Пламен Христов, БНР

В Ловеч с тържествено поднасяне на венци и цветя пред паметниците на загиналите тази вечер бе отбелязана 144-тата годишнина от освобождаването на града от османска власт. Кореспонденция на Пламен Христов:

Ловеч е бил освободен на5 юли, но десет дни по-късно турците си връщат владението му. При окончателното освобождение на 22 август загиват 1665 руски воини след тридневни сражения.

В словото си кметът Корнелия Маринова припомня част от героичните събития от лятото на 1877 г.

„Днес ние изразяваме синовната си благодарност към нашите освободители, прекланяме се пред техния героизъм. Вечна слава на загиналите за свободата и независимостта на отечеството. Да пребъде саможертвата на героите от Ловеч.“

Пред Белия паметник в парка „Стратеш“, един от многото издигнати в памет на загиналите за освобождението на града руски воини се преклониха политици, духовници и граждани.

„Трябва да помним историята и да се прекланяме пред нея и всички, които са участвали за освобождението. Нека да не забравяме техния подвиг и саможертва. Не трябва да забравяме героизма, хората които са се били ние днес да сме свободни. Ден на поклон, на признание и на радост“


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна