Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделци от Болярово искат промяна на срока за почистване на ливади и пасища

С искането днес беше запознат и президентът Румен Радев

Земеделски производители от крайграничната община Болярово настояват да бъде променен срокът за почистването на ливади и пасища. Рискът от пожари в региона е изключително висок, категорични са и от общинската администрация. С искането днес беше запознат и президентът Румен Радев. 

Още в първия ден след изтичането на срока на заповедта на служебния земеделски министър Христо Бозуков, с която беше забранено почистването на пасищата, в община Болярово е възникнал пожар, алармира кметът на общината Христо Христов. 

"Първия ден, когато изтече срокът на заповедта, беше първият пожар в Болярово. 600 декара гора успяхме да спасим и общинските дърва за три населени места, които отрязахме- 260 кубика дърва, вчера за малко щяха да изгорят всичките.  

В общината има над 300 земеделски производители. 

Всички тия хора са принудени в най- големите жеги, при 30-35 градуса температура да тръгнат с машините да чистят пасища. Всяко едно тръгване в полето в момента създава възможности за пожари. Дано се вслуша Министерство на земеделието и Фонд ”Земеделие” и променят тези срокове. 

С искането за промяна на сроковете, днес е запознат и президентът Румен Радев по време на работна среща с кметската администрация. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна