Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Легла в болниците има, проблемът е в спазването на ковид мерките

| обновено на 24.08.21 в 11:59

Ситуацията с разпространението на коронавирусната инфекция в Пловдивска област става тревожна и много динамична. До неделя имахме 227,9 на 100 000 души заболеваемост. Вече може и да сме влезли в червената зона със случаите от вчера и днес. Увеличава се броят на приетите в болници, заяви пред Радио Пловдив заместник-директорът на РЗИ-Пловдив д-р Аргир Аргиров

Той цитира справки, с които разполага, според които само от 17 часа вчера до тази сутрин в болници са приети около 15 души. В реанимации са 32 пациенти, от тях 18 са на апаратна вентилация.

Въпреки това, д-р Аргиров смята, че място за тревоги няма, тъй като за хоспитализация на болните легла има и ще има. Проблемът не е в леглата, проблемът е в спазването на най – елементарните мерки, убеден е заместник-директорът на пловдивската здравна инспекция.

Не се налагат допълнителни мерки, стига да се спазват вече въведените. Каквито и административни мерки да се вземат и оповестяват, ако няма самосъзнание, няма да има резултат, каза д-р Аргиров.

Той припомни, че на 24 август миналата година положителните случаи в Пловдив са били 6, а сега са 258. Също миналата година на 18 ноември е бил върхът на положителните и те са били 525 в областта.

В Пловдив и областта поетапно се отварят болниците за Ковид пациенти – и днес, и утре, и от 1-ви септември. Постоянно сме във връзка с лечебните заведения, ако се налага, спешно могат да бъдат разкрити Ковид легла, съобщи представителят на РЗИ.

През последните дни няма промяна в темпа на ваксинация. Имунизирани са 18,36% от жителите на Пловдивска област. В Пловдив те са 22,63 на сто, но има общини като Брезово, Калояново, Садово и Стамболийски, където са имунизирани под 13% от гражданите, съобщи заместник-директорът на РЗИ-Пловдив д-р Аргир Аргиров.


Същевременно, от Районната лекарска колегия на БЛС – Пловдив обявиха, че подкрепят заповедта на ректорското ръководство на Медицински университет – Пловдив за начина на провеждане на новия учебен семестър. 

В становище до медиите от съсловната организация заявяват: 

„Считаме, че обучаващите се студенти, особено в клиничните бази, следва да представят данни за ясен индивидуален статус по отношение на COVID-19 преди влизане в лечебни заведения. Това ще изясни риска от епидемиологичен контакт с пациенти, чрез които те се обучават, както и с медицинския персонал." 

В позицията на пловдивската лекарска колегия пише още:

"Спазването на противоепидемични мерки се налага по безспорни медицински индикации. Същевременно обучението по медицина дава не само права, но и вменява определени отговорности за бъдещите медици, свързани с  опазването на индивидуалното и общественото здраве.“ 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна