Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След Г-7: Великобритания ще евакуира хора от Афганистан до последно

Британският премиер Борис Джонсън след срещата на Г-7 в Лондон - 24 август 2021
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън, чиято страна е председател на Г-7, заяви след срещата, посветена на Афганистан, че Великобритания ще продължава да евакуира хора от Афганистан „до последния възможен момент“, но признавайки, че не могъл да повлияе на решението на американския президент Джо Байдън.

След като стана ясно, че американският президент Джо Байдън не смята да променя датата 31 август като краен срок за изтеглянето на войските от Афганистан и становището на талибаните, че това е договорената дата и тя трябва да остане в сила, във Великобритания журналистите вече говорят за провал на Запада и на Борис Джонсън, че не е успял да убеди американците да удължат оставането си в страната в името на успешното приключване на масовата евакуация.

Джонсън обаче заяви, че британците ще продължат да евакуират хора от летището в Кабул и че страните от Г-7 поемат ангажимент за справяне с евентуална хуманитарна криза в Афганистан.

Британският премиер посочи, че Великобритания е евакуирала досега 9 000 души от Кабул с 57 полета. „Ще извършваме полети до последния възможен момент“, каза Джонсън, но допълни, че положението на летището става все по-лошо.

Г-7 обаче продължава да настоява на основното си условие, което е талибаните да позволят безопасен достъп до летището на всички онези, които искат да напуснат Афганистан след 31 август, по думите на Джонсън. Британският премиер допълни, че Г-7 има договорена „пътна карта“ за бъдещи ангажименти с талибаните след тази дата.

На талибаните ще се търси отговорност за спазването на човешки права и предотвратяването на терористични заплахи в Афганистан. Това гласи заключението на извънредна среща на Г-7 за ситуацията в страната.

По-голямата от персонала на ЕС в Афганистан, включително афганистански граждани, са били евакуирани от летището в Кабул, каза председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. Морално задължение на лидерите на Г-7 е да помогнат на афганистанския народ след завръщането на власт на талибаните. Ситуацията е трагедия за афганистанците и голямо поражение за международната общност, подчерта Фон дер Лайен.

По въпроса за имиграцията тя каза, че жените, особено образованите жени и момичета, журналисти, хуманитарни служители, учители, съдии и адвокати, ще имат предимство.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна