Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гешев се обяви срещу идеите за закриване на Бюрото за защита

Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев се обяви срещу идеите за закриване на Бюрото за защита:

„Становището на прокуратурата е, че Бюрото по защита е една ефикасна и ефективна структура и нейното унищожаване, каквито законодателни инициативи виждаме към момента, ще доведе само до проблеми в борбата с престъпността. И не само това, цената ще бъде платена от българските граждани, от българското общество, а в крайна сметка полза ще имат само мафията и организираната престъпност“.

Гешев каза това преди заседанието на Комисията по конституционни и правни въпроси, където участва в обсъждане на внесения от него Доклад за прилагане на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство. От думите му стана ясно, че бюджетът на бюрото е малко над 7 милиона лева. Защитаваните лица тази година са 16, като трима от тях са магистрати, а един е свидетел по делото срещу Васил Божков.

Докладът беше внесен в Народното събрание миналата седмица, а депутати предлагаха  вариант бюрото да премине под ръководството на Министерството на правосъдието.

Председателят на парламентарната група на Има такъв народ Тошко Йорданов постави темата за акцията в президентството и отправи обвинение към главния прокурор:

„А вие всъщност осъзнавате ли, че нарушихте неписания договор между гражданите и институциите, превръщайки Бюрото за защита във ваша преторианска гвардия, нахлувайки в Президентството. Оценката беше дадена миналата година, когато колко, шест месеца ли, хората протестираха по площадите, искайки оставката ви точно заради това действие“.

Иван Гешев отрече да е имало нахлуване, а претърсване с разрешение от съда.

В крайна сметка докладът на главния прокурор не беше приет, а депутатите от Има такъв народ, Изправи се БГ, Ние идваме и Демократична България обявиха, че няма да се откажат от намерението си да изведат Бюрото за защита от прякото подчинение на обвинител номер едно.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени