Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай разкритикува политизирането на доклада на САЩ за произхода на коронавируса

Китай разкритикува политизирането от американска страна на усилията да се открие произхода на коронавируса. Изявлението беше направено малко преди публикуването на доклада по темата на американското разузнаване.

Докладът на САЩ за произхода на Covid-19 се определя като неубедителен

Пекин настоява да бъде разследвана американска военна лаборатория в щата Мериленд, защото според китайските власти хипотезата на американците, че вирусът е изпуснат инцидентно от лаборатория, означава, че това може да е станало и от страна на Вашингтон.

"Като набеждават Китай, Съединените щати не могат да се изкарат невинни," подчерта днес говорител на външното министерство на Пекин.

Китай атакува предстоящ доклад на САЩ за произхода на Covid-19 като "предопределен и ненадежден"

До дни се очаква американското разузнаване да разсекрети доклада си, но в него не се посочва окончателно какъв е произходът на пандемията на Covid-19, отчасти поради липсата на информация от Китай.

Оценката, която беше поръчана от президента Джо Байдън преди 90 дни, не можа окончателно да заключи дали вирусът, който за пръв път се появи в централен Китай, е прескочил при хората от животни или е бил изпуснат от високо защитено изследователско съоръжение в китайския град Ухан, заявиха пред "Вашингтон пост" двама американски служители, запознати с въпроса.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна