Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Голешово предлагат сформиране на доброволчески групи за гасене на пожари

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Жители на санданското село Голешово предлагат да бъдат сформирани доброволчески групи, които да могат бързо да се включат в гасенето на възникнал пожар.

Повод за предложението е големият пожар в района в началото на месеца, при който загинаха двама горски служители. На специална церемония в Държавно горско стопанство Катунци днес бяха наградени горски служители и 12 доброволци, участвали в потушаването на огнената стихия.

С минута мълчание бе почетена паметта на двамата горски служители, които загинаха в пожара.

"Изказваме благодарност и искрено уважение към хората, които проявиха освен граждански дълг, и една истинска човечност",  коментира за Радио Благоевград инж. Дамян Дамянов - директор на Югозападното държавно предприятие, по чиято инициатива бе организирана церемонията:

"Благодарение на техните гасителни действия през последната вечер на пожара не допуснаха пожарът да премине в иглолистно насаждение, с което спасихме десетки декари гора, спасихме може би и човешки животи, спасихме много финансов ресурс и за това моята лична и нашата служебна благодарност е към тези хора. Както ми подсказва и кметът, те са спасили и самото село".

Кметският наместник на Санданското село Голешово Стоян Саботанов е един от първите доброволци, които участват в потушаването на пожара.

Според него въпреки страшната ситуация, доброволците не са изгубили воля и дух, за да помогнат в овладяването на стихията. За това той и местните жители настояват за създаване на доброволчески гасачески групи по места, които да реагират по-бързо и адекватно в подобни ситуации:

"Да се запишат хора, които са сериозни и при такава ситуация, на петата минута да се мобилизираме и да вършим работа".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна