Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия призова за ускоряване на процеса на формиране на ново правителство в Афганистан

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия призова за ускоряване на процеса на формиране на ново правителство в Афганистан с участието на всички основни политически сили в страната.

Вчерашният атентат на кабулското летище потвърждава очакванията, че от хаоса в страната ще се възползват екстремистите от  "Ислямска държава", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

А външният министър Сергей Лавров заяви, че Русия е готова на диалог с всички заинтересовани страни:

"Ще координираме действия си преди всичко с нашите съюзници и стратегически партньори в рамките на Организацията на договора за колективна сигурност и Шанхайската организация за сътрудничество. Готови сме да си сътрудничим с всички останали страни, които в дух на добра воля могат да помогнат за нормализиране на обстановката в Афганистан с акцент върху гарантирането на сигурността", заяви Сергей Лавров след преговори в Рим с италианския си колега Луиджи ди Майо и с премиера на Италия Марио Драги. 

По-рано днес руската страна анонсира нови съвместни учения с войските на Киргизстан и Таджикистан през септември и октомври. Москва е обезпокоена, че насилието в Афганистан може да се пренесе в бившите съветски републики в Централна Азия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна