Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представители на зелените ще участват в правителство в Обединеното кралство

Членовете на шотландската Зелена партия подкрепиха сключената по-рано сделка с Шотландската национална партия за подялба на властта, което означава, че за първи път на територията на Обединеното кралство в правителство ще участват представители на зелените.

Преброяването на гласовете на партийните членове на Зеланата партия още не е приключило напълно, но вече е ясно, че историческата сделка се подкрепя от поне 83%.

За одобряването на сделката са необходими две трети от гласовете.

Двамата лидери на Зелената партия Патрик Харви и Лорна Слейтър заявиха, че ще участват в правителство, което е за „стабилна Шотландия, която мисли за всички“. Тъй като не става дума за коалиция в истинския смисъл на  думата, а по-скоро за споразумение за сътрудничество, зелените поемат ангажимент да подкрепят националистите по набелязани точки в общата им политика, най-важната от които е провеждане на втори референдум за независимост на Шотландия.

Не става дума за незабавен референдум, а когато приключи пандемията, но до 5 години.

Зелените не са длъжни да подкрепят Шотландската национална партия по въпроси, по които имат различия.

На общите избори през май на националистите не им достигна едно място да спечелят абсолютно мнозинство. Сега с 8-те гласа на зелените те имат много по-голям шанс да прокарат в парламента нужните им закони.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна