Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няколко ракети са били изстреляни по летището в Кабул

Последици след експлозията в неделя до летището на Кабул.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няколко ракети са били изстреляни по летището в Кабул, но са били прихванати от американската противовъздушна защита, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на анонимен източник в американските сили за сигурност.

По думите му изстреляните по летището снаряди вероятно са били 5, като не е напълно сигурно, че всичките са свалени от защитните системи.

От Белия дом обявиха, че предотвратената атака не е прекъснала евакуационните действия на летището.

Същевременно от Пентагона съобщиха, че са наясно със съобщенията за пострадали цивилни лица след нанесен въздушен удар от американски дрон по движеща се кола в Кабул в неделя.

Вчера американските сили обявиха, че с удара е взривена кола-бомба, предвидена за нов атентат по летището в Кабул.

Колата е преминавала през жилищен квартал, а при американския удар са загинали 9 души от едно семейство. Сред тях и 5 деца, уточнява Си Ен Ен.

От Американското централно командване отдадоха случая на „последвалите мощни експлозии“ заради количеството взривен материал в колата-бомба и обявиха, че биха били „дълбоко натъжени от потенциална загуба на невинни животи“.

От Афганистан са евакуирани 114 хиляди души в седмиците, след като талибаните влязоха в столицата и възстановиха управлението си.

Двадесет години след влизането си в страната САЩ сега я напускат, като качват на последните полети свой дипломатически и военен персонал.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна