Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малоброен протест в София срещу Covid ваксините и ограничителните мерки

| обновено на 30.08.21 в 19:45
Протест пред НДК против ваксинирането срещу Covid-19 и противоепидемичните мерки
Снимка: Анелия Джамбазка

Противници на ваксинирането срещу Covid-19 и недоволни граждани от ограничителните мерки срещу коронавируса се събраха на протест в градинката пред Националния дворец на културата.

Протестът започна в 16.30 часа, когато започнаха да се събират недоволни граждани, като участваха около 150 души.

Основните им искания са да не бъдат задължавани да се ваксинират и да имат правото сами да изберат дали да си поставят ваксина срещу Covid-19. Протестиращите са и срещу мерките на здравното министерство, които дават повече права на ваксинираните хора, като те ги определят като "дискриминационни".

След 17.30 часа протестът тръгна с шествие и блокира движението по столичния булевард "Витоша". Протестиращите нямат разрешение да блокират движението, но въпреки това шествието тръгна, а исканията им са за незабавна отмяна на всички дискриминационни, както те ги наричат, мерки на министерството, и да имат право сами да решат дали да се ваксинират.


Пред Министерството на здравеопазването протестиращите скандираха "Свобода", "Оставка" и "Не на геноцида", след което се отправиха към  Министерството на образованието и науката.

За няколко минути беше отцепена дясната лента за движение на булевард "Цар Освободител", докато протестиращите се придвижваха към Министерството на образованието и към Президентството.

Към протеста се присъединиха още граждани, които изпълниха площада пред Президентството, като техният брой нарасна на около 300.


След това шествието се насочи към сградата на Народното събрание, където протестът приключи.
Исканията на хората бяха да не им се налагат задължителни ваксини и да не се стига до дискриминация и разделяне на ваксинирани и неваксинирани и това, което могат да ползват като обществени облаги.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна