Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екологична катастрофа заради петролен разлив заплашва източното крайбрежие на Кипър

Екологична катастрофа заплашва цялото източно крайбрежие на Кипър заради огромен разлив на петрол, носещ се от Сирия към острова. Правителството в Никозия заяви, че следи ситуацията и е готово да предприеме необходимите действия.

За мащабното замърсяване в Източното Средиземноморие бе алармирано днес, а инцидентът, който го е предизвикал, е от средата на миналата седмица.

Екобедствието е започнало от голямо изтичане на петрол от спукан резервоар в електроцентрала в крайбрежната зона на Сирия. Резервоарът е бил пълен с 15 000 тона гориво.

В началото разливът е обхванал 25,5 квадратни километра, докато днес, 5 дни по-късно, замърсената площ се изчислява на 1000 квадратни километра, по сателитни снимки.

Днес следобед нефтеното петно се е намирало на около 20 километра от полуостров Карпас в източния край на острова и на близо 80 километра от Фамагуста.

Според метеоролози морските течения в района през следващите дни ще благоприятстват по-нататъшното приближаване на разлива към кипърския бряг.

Кипърските компетентни органи системно следят от дни ситуацията с плаващия към острова петрол и са готови да се намесят, ако е необходимо, коментира днес министърът на земеделието и околната среда Костас Кадис.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна