Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подсъдимият за смъртта на Милен Цветков излиза на свобода

| обновено на 01.09.21 в 17:55
Автомобилът от катастрофата с журналиста Милен Цветков е на паркинг пред СДВР.
Снимка: БГНЕС

Сред година и четири месеца в ареста, подсъдимият за смъртта на журналиста Милен Цветков излиза на свобода.

Софийският градски съд промени мярката за неотклонение на 23-годишния Кристиан Николов на "домашен арест", който да бъде следен с електронна гривна. 

Според съдебния състав, 16-месечният престой в ареста е дал своето отражение върху Кристиан Николов. В затвора той е бил с добро поведение, получил е писмена похвала от началника на затвора и е помагал на администрацията. Няма опасност и да се укрие или да извърши друго престъпление.

Николов, който е подсъдим, че умишлено е причинил смъртта на телевизионния водещ, ще остане под стража да окончателното произнасяне на Софийския апелативен съд.

Прокуратурата ще протестира решението

Решението за промяна на мярката ще бъде протестирано пред Софийския апелативен съд, каза още в съдебната зала наблюдаващият прокурор по делото Иван Кучиев. 

Адвокатът на Николов - Константин Симеонов коментира:

„Всеки ден арест е ново обстоятелство - такава е практиката на Европейския съд. В момента се получава отлагане на делото по независещи от нас причини. Очевидно все пак от изминалия достатъчно дълъг период от време на задържане и факторът, който е повлиял на съда за да вземе решението си за домашен арест. Ние говорим за това, че е прекалено продължително задържането вече доста време“.

Дали Кристиан Николов ще излезе от ареста ще стане ясно до седмица.

Николов е под стража от миналия Великден, когато с автомобила си  - след употреба на наркотици и шофирайки с високата скорост, удари колата на телевизионния водещ, докато чака на червен светофар. Затова и прокуратурата го обвинява, че умишлено е причинил смъртта на Цветков - престъпление, което се наказва с най-тежкото наказание - доживотен затвор. 

Евентуалният умисъл се оспорва от защитата на Николов. Имало ли е такъв ще  установява чрез назначената съдебно- психиатрична експертиза, която трябваше да е готова днес. Но се оказа, че вещите лица са в отпуск и не могат да я представят:

"Има изключително значение за формата на вина - доколко той е действал в състояние на умисъл или непредпазливост. От това ще зависи и квалификацията на деянието, и размерът на наложеното наказание", обясни важността на експертизата адвокатът на Кристиан -  Константин Симеонов. 

Николов отново изказа съболезнования на близките на журналиста

Днес за пореден път Кристиян Николов изказва съболезнования на близките на Цветков:

"Напълно осъзнавам трагедията, искрено съчувствам на близките на пострадалия", каза той.

Следващото съдебно заседание е на 29-и септември.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна