Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Най - новият културно - туристически комплекс на Бургас:

Ченгене скеле с богата програма за 6 септември

Демонстрации на рибари и яхт клуб, изложба, концерт са сред акцентите в празничния денНай - новият културно - туристически комплекс Ченгене скеле ще предложи интересни събития в програмата си на 5 и 6 септември. С тях той ще се включи в  тематичния БГ уикенд организиран от Община Бургас, който е посветен на празника - Съединението на България.

Предвидени са откриване на изложба, интересни срещи, демонстрации, концерт, забавления за малки и големи, разказа Весела Христова , ръководтиел на отдел „Туристически обекти“ в Община Бургас:

„Най-новите маслени платна на бургаския художник Живко Иванов ще бъдат показани за първи път на 5 септември (неделя) от 18.00 ч. Експозицията ще бъде подредена по идея на рибарското сдружение „Морски сговор”, а акцент на арт събитието ще бъде морето. То винаги присъства в творбите на художника."

В празничния ден са предвидени демонстрации на рибари по плетене на мрежи и въжета, на яхт клуб Черноморец Бургас“. В 14.00 ч. ще е посрещане на корабчето /което отпътува в 13.30 ч. от Бургас/, предвидена е кратка програма на пристана от фолклорен ансамбъл „Никола Гинов“. Ще има и освещаване на рибен курбан от жителите на рибарското селище. Предвидено е арт ателие за рисуване и вино, забавни морски снимки, игри и анимация – с кукли и актьори от Държавен куклен театър –Бургас. Вечерта ще има концерт на група „Горещ пясък“.

"В културно – туристическия комплекс „Ченгене скеле“ посетителите ще имат възможност да осъществят интересни и любопитни срещи с местните рибари, които разказва любопитни истории за пирати, съкровища и морски приключения", добави Весела Христова.

Новият туристически обект се намира точно до рибарското селище. До там може да се стигне както с лек автомобил, така и с кораб. 

Амбицията е комплексът да стане притегателно място за наши и чужди туристи, подобно на остров Света Анастасия. Проектът на Община Бургас бе реализиран с финансиране по ОП „Региони в растеж“ и Програмата за морско дело и рибарство.


ПРОГРАМА

6 септември /понеделник/
10:00 – 18:00 Шатра на „Морски знаци“- тематични бургаски сувенири
10:00 – 18:00 Шатра на Сдружение „Онкоболни и приятели - ръчно изработени подаръци
10:00 – 18:00 Шатра на Яхт-клуб „Черноморец Бургас“

11:00 – 13:00
Демонстрации на традиционни занаяти от рибарското селище

11:30 ч., Залив Ченгене скеле
Демонстрации на Яхт-клуб „Черноморец Бургас“

14.00
Посрещане на корабчето /което отпътува в 13.30 ч. от Бургас/
Кратка програма на пристана - ФА „Никола Гинов“

14:00 - 14.30
Освещаване на рибен курбан от жителите на рибарското селище

14.15 – 14.30
История на рибарското селище - Димитър Янчев, председател на Сдружение „Морски сговор“

14.00 – 17.00
Забавни морски снимки, игри и анимация – с кукли и актьори от
Държавен куклен театър -Бургас

14.30 – 16.00
Демонстрации с рибарски такъми: плетене на мрежи, връзване на моряшки възли, връзване на чепаре, плетене на въжета, дегустация на миди на тенекия.

14.30 – 15.00
Програма на Фолклорен ансамбъл „Никола Гинов“

16.00 – 19.30
Рисуване и вино - арт-ателие Wine Gogh

18.30 – 19.30
Концерт на група „Горещ пясък“

На 6 септември /понеделник/ кораб "Анастасия" ще извършва отплавания от "Магазия 1" до КТК „Ченгене скеле“ в следните часове:
6 септември – 13.30 ч. И 17.00 часа
За повече информация и резервация на билети за пътуване: 0882 004 124, reservations@gotoburgas.com

повече може да чуете в звуковия файл:
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.