Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандал в НС заради гласуването на промени в Закона за НСО

| обновено на 02.09.21 в 17:59
Снимка: БГНЕС

Заседанието на Народното събрание днес завърши със скандал и неяснота дали промените в Закона за Националната служба за охрана са приети в нарушение на парламентарния правилник.

Наложи се председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов да направи забележка на парламентарния шеф Ива Митева.

"Ако Ви се прибира - прибирайте се".

Според Ива Митева, като вносител на един от законопроектите, функциите на НСО трябва да бъдат ограничени до охрана.

"Смятам, че това е служба за охрана, а не е служба за транспортни услуги".

Вносителят на другия проект Николай Хаджигенов от "Изправи се, БГ! Ние идваме!"  влезе в спор с Десислава Атанасова от ГЕРБ трябва ли главният прокурор да остане извън кръга на охраняваните лица.

"Изземаме този изкуствен ореол, създаден да замести реалната нужда".

"Не знам да има държава в света, която да не полага усилие по отношение сигурността на главния си прокурор. Няма значение дали той се казва Гешев или Пешев, или някакъв друг".

Двете заместник-председателки на НС Росица Кирова и Виктория Василева влязоха в спор дали текстовете са приети, тъй като в залата имаше кворум, но гласуваха под 121 депутати. Сред шума и дрязгите остана един самотен въпрос - "Решението прието ли е или не е прието?". Депутати от различни парламентарни групи се обвиниха взаимно в непознаване на Правилника на Народното събрание.

Валидно ли е гласуването

Според ИТН, ДБ и "Изправи се, БГ! Ние идваме!" са били необходими половината плюс един от регистрираните присъстващи след поименната проверка, за да бъдат прокарани промените в Закона за националната служба "Охрана".

"По новия правилник на това НС, след като има регистрирани над 121 човека поименно и след като повече от половината са гласували за предложенията, трябва да бъдат приети", каза Станислав Балабанов.

"Променихме новия правилник точно заради подобни случаи и тези закони бяха приети", уточни Ивайло Мирчев.

"Сега е различно обаче, но много по-различно от предишния парламент. Тогава хипотезата беше друга", допълни Николай Хаджигенов.

Според ГЕРБ обаче текстът в новия правилник е напълно ясен. Александър Ненков подчерта:

"Двата законопроекта не бяха приети, тъй като спомняте си , че още преди предишния парламент г-жа Ива Митева беше човека, който включи в новия правилник именно ясната формулировка в правилника, че трябва да имаш необходимите 121 народни представители при гласуване, за да може един законопроект да бъде приет".

Партиите на промяната разчитат председателят Ива Митева отново утре да подложи на гласуване законопроектите.

"Всички сме спокойни, чакаме утре да стане 9 часа и да започнем отново. Има стенограма".

ГЕРБ обаче припомни, че това е недопустимо и се позоваха на член 81 от Конституцията, съгласно който НС приема законите и други актове с мнозинство, повече от половината от присъстващите народни представители, освен когато Конституцията изисква друго мнозинство, което, по думите им, автоматично означава, че за гласуване на законопроекти са необходими минимум 121 гласа "за" и тълкуването на правилника трябва да се съобразява с тази конституционна норма.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна