Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект за трансгранично сътрудничество със Северна Македония в борбата с горските пожари

Снимка: БГНЕС

Доброволни отряди от 26 гранични общини в България и Северна Македония ще бъдат обучени и оборудвани за борба с горските пожари в рамките на проект по трансграничната програма „Интеррег“.  

„Трансгранично сътрудничество за борба с горските пожари“ е името на проекта, който беше представен от двете партньорски организации - Сдружението на Югозападните общини и Центърът за развитие на Югоизточния регион в Северна Македония. Той е насочен към сформиране на доброволни отряди в 26-те гранични общини и създаване на мрежа за реакция при пожари и други бедствени ситуации:

"Ще създадем една мрежа за сътрудничество между противопожарните и доброволните формирования от двете страни на границата. Ще се опитаме да структурираме тези процеси и да ги направим по-лесно осъществими", каза Любица Томова, изпълнителен директор на Сдружението на Югозападните общини.

До края на годината ще стартира теоретичната подготовка на доброволците, а след това и обучението им на терен от служителите на пожарните служби

По-голямата част от средствата по проекта, близо 400 хиляди евро, ще бъдат използвани за оборудване на доброволните отряди за борба с горските пожари:

"Предвидили сме закупуване на помпи, прилежащите към тях шлангове, също така моторни триони, пълен комплект лични предпазни средства", каза още Томова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени