Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може ли артистът да предвиди бъдещето

Снимка: Анна Комитска от (un-)grounding the senses, 2021

EEP Berlin и галерия КО-ОП канят на груповата изложба NO ARTIST CAN PREDICT THE FUTURE? с участието на: Байрям Байрямали, Станислава Васева, Марта Джурина, Наталия Йорданова, Калоян Колев, Анна Комитска, Радостин Седевчев, Десислава Терзиева и Боримир Тотев. И с куратори: Мартин Атанасов, Красимира Буцева и Васил Владимиров.

На 2 септември от от 18.30 часа е първият кураторски тур на изложбата NO ARTIST CAN PREDICT THE FUTURE?, воден от Красимира Буцева, която ще отговори на всички въпроси, които ни вълнуват, и ще ни запознае в детайл с творческия процес зад творбите.

От 2 септември е достъпна и втората част от видеоработата Наталия Йорданова, The Key (VR in the age of virtual reproduction), 2020, която се се трансформира от подвижно изображение във виртуална реалност, и която ще можете да преживеете по време на туровете.

Фотографското се преплита в творбите събрани в тази изложба. То съществува под формата на лични и държавни архиви, колажи, алтернативни процеси, инсталация, виртуална реалност, изкуствен интелект и 3D модели. Темите, които са докоснати от артистите, варират от исторически събития, лични преживявания и носталгия до архивиране на тялото на артиста и запечатване на българската естетика и бит.

Едно въображаемо бъдеще започва да прозира през творбите – чрез кадри на българска емигрантска общност в Лондон, в началото на 2000 г. или чрез несъществуващите изображения от списание “Космос”, заемащи стените. Различните времена се смесват, сблъскват, отделят и събират отново в териториите на творбите.

Чрез визуалния диалог изложбата иска да подслони пространство за преосмисляне на фотографията – заедно с начините, методологиите и процесите, през които тя съществува, в съвременните артистични практики. В някои от произведенията фотографското изображение се явява само като начална посока и вдъхновение и напълно липсва в класическия си вид, а в други съществува като финален продукт.

Изложбата може да бъде видяна до 22 септември 2021 г. в галерия КО-ОП, София

EEP Berlin е изследователска фотографска платформа, създадена от Мая Христова през 2017, събираща творби от източноевропейски визуални артисти. Организацията е създала десетки изложби, които са били част от Berlin Gallery Weekend, Месец на Фотография, Berlin Photo Week, KOLGA Tbilisi Photo Week, Frappant e.V., Hamburg, POSTWEST Festival, Watch Photo Festival и Kunstverein Ost. Също така платформата създава журнала EEP Magazine, както и онлайн пространство, което включва в себе си интервюта, ревюта, портфолиа и статии, разглеждащи съвременна източно-европейска фотография.

КО-ОП е галерия и пространство за съвместна работа в София. От създаването си през 2018, галерията има организирани множество изложби и други инициативи, свързани със съвременното изкуство. Фокусът на галерията е да показва работата на млади автори от сферата на визуалните изкуства и по-специфично, фотография, илюстрация, графика и авторски книги и издания.

Снимки – галерия КО-ОП
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна