Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън: Ураганът Айда отне 11човешки живота в Ню Йорк и Ню Джърси

Джо Байдън, президент на САЩ
Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в четвъртък, че 11 души са загинали в Ню Йорк и Ню Джърси в резултат на урагана Айда, който в последствие намали силата си до тропическа буря.

Междувременно властите в Ню Йорк съобщиха, че броят на загиналите при наводненията там вече е 13, съобщава Франс прес. 9 души са загубили живота си в Ню Йорк, а четирима други в Елизабет таун, Ню Джърси.

В телевизионно обръщение Байдън отбеляза, че Айда, която е петата най-силна буря в историята на САЩ, е причинила повече валежи в Ню Йорк за един ден, отколкото градът обикновено вижда през целия месец септември.

Президентът на САЩ заяви, че са мобилизирани 6000 души от Националната гвардия, за да окажат помощ при възстановителните работи в американския юг след бурята Айда. Той подчерта необходимостта от бързо възстановяване на подаването на електроенергия и питейна вода.

Говорейки за ситуацията в Луизиана и Мисисипи, които също бяха силно засегнати от урагана, президентът на САЩ заяви, че правителството използва най-новите технологии за възстановяване на захранването и услугите за мобилни телефони възможно най-скоро.

Утре се очаква Байдън да посети щата Луизиана, където Айда се стовари миналата неделя, когато беше ураган от четвърта степен по скалата Сафир-Симпсън със скорост на вятъра над 240 километра в час.

В днешното си обръщение към нацията Байдън добави, че неговата администрация също така работи за увеличаване на наличността на газ и "облекчаване на натиска" върху цените на газта в САЩ.

Според него "екстремните бури", които удариха страната, показват сериозността на климатичната криза, пред която е изправен светът.

"Това унищожение е навсякъде, това е въпрос на живот и смърт", предупреди Байдън, но настоя, че е "уверен, че ще го посрещнем".

Американският президент добави, че ще призове Конгреса да предприеме действия по своя план за по-добро строителство (Build Back Better) и по този начин да позволи модернизация на пътища, канализационни и дренажни системи и електрически мрежи, за да се гарантира, че те са "по-устойчиви" на фона на природни бедствия.

"Нищо не надхвърля нашите възможности, когато работим заедно“, заключи той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени