Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белият дом предупреждава за възможни кибератаки през почивните дни

Ан Нойбергер, заместник-съветникът по националната сигурност по въпроса за киберсигурността
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заместник-съветникът по национална сигурност на САЩ, отговарящ за киберсигурността и нововъзникващи технологии, Ан Нойбергер предупреди в четвъртък, че институциите и компаниите трябва да бъдат предпазливи от "злонамерена кибер активност" и могат да се окажат цел на хакери през предстоящия уикенд за Деня на труда.

Нойбергер настоя, че администрацията на Байдън не е получила "конкретна заплаха" или информация, че може да се осъществи кибератака, но подчерта, че историята е показала, че хакерите са склонни да нанасят удари през подобни дълги уикенди, тъй като смятат, че оперативните центрове за сигурност могат да имат недостиг на персонал и ключовият персонал може да е в почивка.

Тя подчерта, че организациите трябва да предприемат стъпки за повишаване на сигурността преди дългия уикенд, включително актуализиране и малки ремонти на целия софтуер, като гарантират, че ключовият персонал разполага със солидни пароли, както и с многофакторно удостоверяване. Освен това, Ан Нойбергер призова екипите за сигурност да "преследват проактивно първоначални признаци на компромис" или "нещо необичайно" в мрежата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна