Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ-СДС и ДПС не приемат условията на Румен Радев за разпускане на парламента

Снимка: архив

Парламентарно представените формации реагираха на думите на държавния глава.

От  "Има такъв народ" очакват президентът да  даде достатъчно време на депутатите, за да приемат актуализацията на бюджета.

В декларация от трибуната на Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова даде 4 дни на партиите за последен опит да покажат разум и отговорност:

"Отказахте да направим мнозинство, което да смени главния прокурор Иван Гешев, а сега търсите мнозинство, което да смени охраната му. Имате четири дни до вторник за последен опит за разум и отговорност пред държавата и пред хората".

Мая Манолова от "Изправи се БГ!Ние идваме!" репликира:

"След като не се намери мандатоносител с характер, който не на думи, а на дела да прояви грижа и отговорност към хората и да задържи мандата до след приемането на актуализациите на бюджета, се налага президентът да прояви тази отговорност и тази грижа към хората и тази смелост".

ГЕРБ-СДС и ДПС изразиха несъгласие с поставените от президента Радев условия, при които той ще издаде указ за разпускане на Народното събрание и ще насрочи нови парламентарни избори.

Недопустимо е Румен Радев да поставя условия на парламента. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова в коментар на изявлението на държавния глава, който настоя НС да приеме актуализацията на бюджета и да се произнесе по Плана за възстановяване и устойчивост, преди да издаде указ за разпускане на 46-ия парламент и да насрочи нови парламентарни избори.

Тя настоя президентът да разпусне парламента в разумен срок, който тя определи като "няколко дни":

"За всички е ясно, че отиваме на предсрочни избори. Ако прави някакви "тънки сметки" и наглася някакви дати от календара, така че на него да му е удобно и с това да задължава парламента да продължава да работи, смятам, че е недопустимо".

Атанасова потвърди, че ГЕРБ са за избори 2 в 1, тъй като гласуване в три поредни недели ще изтощи българските граждани и ще се отрази негативно на избирателната активност в разгара на поредната Covid-вълна.

ДПС също не приема условията на президента Румен Радев какво трябва да свърши парламентът, преди да бъде насрочена дата за нови парламентарни избори.

"По отношение на плана за възстановяване и устойчивост топката е в служебния кабинет", коментира пред БНР депутатът от движението Хасан Адемов:

"Той може да поставя всякакви условия, а Народното събрание има правото си да решава, но когато един акт е в правомощията на Министерския съвет, няма смисъл да се иска решението на Народното събрание".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна