Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна изплащането на вторите пенсии на родените след 1 януари 1960 година

Даниела Петкова
Снимка: БГНЕС

Пенсионните дружества започнаха от първи септември изплащането на вторите пенсии за навършилите обща възраст за осигурени лица, родени след първи януари 1960 година.

Право да получават средства от партидите си осигурените имат, когато навършат общата пенсионна възраст. Даниела Петкова от Управителния съвет на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване поясни:

"Единствено след като човек е навършил възрастта. Не отчитаме и не влияе върху правото на пенсиониране трудовият стаж така, както е в първият стълб".

Втората пенсия не се плаща автоматично, става след сключване на договор за избор на пенсионния продукт. Пожизнената пенсия е в няколко варианта, от които осигуреният избира. При недостатъчно средства изплащането се разсрочва, а при до 900 лева парите се плащат еднократно. Петкова уточни, ежегодно вторите пенсии се актуализират.

"Актуализацията на пенсиите най-малко веднъж годишно е законов регламент".

Формулата включва постигнатата доходност от средствата на хората, от която се изважда определената техническа лихва.

"Минимум 50 процента от тази разлика, би могла да бъде и сто, задължително се използва за актуализиране на пенсията".

Освен, че пенсията се актуализира, тя може да бъде и преизчислявана, ако пенсионерът продължи да работи и да трупа пари във фонда.

"Всеки човек сам преценява, лично, дали да добави тези новонатрупани пари, след като се е пенсионирал, към фонда за изплащане на пенсии. В такъв случай пенсията се преизчислява", каза Даниела Петкова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!