Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанската прокуратура търси информация от Швейцария за дейностите на бившия крал

Хуан Карлос

Испанската прокуратура е поискала информация от Швейцария и още няколко държави, с която се надява да изясни дали бившият крал Хуан Карлос Първи се е обогатил чрез "комисионни при посредничество в международен бизнес".

Това стана известно след публикация във вестник „Ел Мундо“ и предизвика вълна от политически реакции в страната.

От публикацията става ясно , че швейцарските власти вече разследват фондацията, създадена от братовчеда на бившия крал – Алваро де Орлеанс- Бурбон, който е плащал разходите за частните му полети. Според испанската прокуратура има данни, че средствата, които са предмет на разследване са придобити по незаконен начин чрез пране на пари, укриване на данъци , подкупи и влияние при сключване на сделки.

Адвокатът на Хуан Карлос Първи обвини Прокуратурата, че е нарушила презумпцията му за невиновност с тези "сериозни изявления" без доказателства. Веднага след това от обвинението заявиха, че срещу бившия крал вече има открити три производства, касаещи неговите финанси, но запитването до швейцарските власти е само „събиране на информация“, а не „ наказателно преследване“.

В зависимост от отговора испанските прокурори ще решат дали да открият ново производство или да използват информацията при старите. Това се случи в деня, в които настоящият крал Фелипе Шести се срещна с Главния прокурор Долорес Делгадо относно доклада на прокуратурата, който ще се обсъжда в понеделник на откриването на съдебната година.

Последваха бурни политически реакции от страна на партиите. Правителството се надява прокуратурата „да стигне до края“ в разследването.

От Народната партия я призоваха „да избягва прибързани решения“. Според Вокс Прокурорът действа „ по партизански начин“, а Подемос смята, че бившият крал е „международен срам за Испания“. За да избегне арест Хуан Карлос Първи се укрива през последната година в Абу Даби.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна