Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намаляват жертвите на пътя в Испания през юли и август

Броят на пътуванията в Испания е възстановил нивото си от преди пандемията.
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

191 души са загубили живота си при пътно-транспортни произшествия в Испания това лято - през месеците юли и август, по данни на Министерството на вътрешните работи. Според органите на реда това е най-ниската цифра от няколко години, въпреки че броят на пътуванията е възстановил нивото си от преди пандемията - а именно 90,8 милиона.

Загиналите сас 11 по-малко от миналата година и с 24 от 2019-а, а ранените са 752-ма.

При обявяването на данните министърът на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка каза, че „тенденцията за намалява на произшествията през последните години е запазена“, но това не бива да ни успокоява. Един ден през юли и пет дни през август не са регистрирани никакви произшествия.

Възможните причини според Марласка са взетите „мерки за ограничение на скоростта“ и използването на дронове при проследяването на спазването им.

Повече са загиналите по второстепенните пътища – 138 души, отколкото на магистралите, където са 53-ма. Най-много са случаите при изходите от магистралите, заради несъобразена скорост и на второ място са челните удари, които са 17 % от общия брой произшествия.

Като тревожен факт бе споменат-неизползването на предпазни колани от един на всеки четирима загинали. По думите на министър Марласка ако са използвали колани, 25 души от загиналите са имали шанс да оцелеят.

С 30% е по-ниска смъртността при мотоциклетистите отколкото през 2019 година, както и при велосипедистите, за сметка на увеличението на смъртните случаи при пешеходците.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени