Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите гласуват актуализацията на бюджета за здравната и социалната система

Снимка: БГНЕС

Депутатите ще заседават извънредно от 11 ч., за да гласуват окончателно актуализацията на бюджетите на Здравната каса (НЗОК) и на Държавното обществено осигуряване (ДОО), внесени от служебното правителство. В ревизирания бюджет на Касата са предвидени допълнително 134 милиона лева, а повишението за пенсиите е предвидено да е средно с 12,5 на сто от първи октомври.

В актуализацията на бюджета на ДОО е заложен ръст на минималната пенсия до 340 лева от сегашните 300, като за част от пенсионерите са предвидени и добавки, които да увеличат размера на пенсията им до линията на бедност, която по настоящем е 369 лева.

В предложенията между двете четения групите в парламента предвиждат по-висок размер на парите за старини.

От „Има такъв народ“ предлагат от първи октомври минималната пенсия да е 370 лева, като  отпадне добавката от 50 лева, а максималната да е 1500 лева. От ГЕРБ-СДС са внесли предложение за отпадане на тавана на пенсиите, добавката да е 100 лева за всички пенсионери, а от ДПС - тя да е 120 лева.

От БСП искат преизчисляването на пенсиите да става на базата на осигурителния доход от 2018 г., в случай че е по-благоприятен за пенсионерите. “Изправи се БГ! Ние идваме!“ са заложили размер на минималната пенсия до линията на бедност - 369 лева.

Бюджетната комисия одобри на второ четене минималната пенсия да е 370 лева. Финансовият министър Асен Василев коментира, че ако в пленарната зала бъде прието предложението на „Има такъв народ“, това няма да наруши да бюджетния баланс.

Ще продължи да се изплаща и месечната добавка „бедност“, посочи Василев с уточнението:

"Като до края на годината тя ще да има по-малък обхват, тъй като минималната пенсия се вдига повече. Тя ще е само за пенсии, които са под минималната пенсия - за военни ветерани, за инвалидност и т.н."

Актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса предвижда допълнително 134 милиона лева, като 120 милиона от тях са предназначени за справяне с новата Covid вълна и се предвижда да бъдат разпределяни от Надзорния съвет на Касата.

От ГЕРБ настояват за преразпределение на предложените от служебния кабинет 120 милиона. Според тях приоритетно трябва да бъдат за възстановяване на методиката за изплащане на 1000 лева на работещите на първа линия, допълнителни по 600 лева за общопрактикуващите лекари и 360 лева за специалистите по здравни грижи, считано от първи октомври, както и допълнителни 15 милиона, които да се разпределят за общинските болници в последните три месеца на годината.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени