Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Силистра отбелязаха годишнината от подписването Крайовската спогодба

Снимка: Незабравка Кирова

С полагане на венци и цветя в Силистра отбелязаха годишнината от Крайовската спогодба. Историческият документ е подписан на 7 септември 1940 г. и с него Румъния връща на България Южна Добруджа, а на 1 октомври българската армия влиза в Силистра.

На 19 август 1940 г. протичат мъчителни и трудни преговори между двете държави. Русия първа от великите сили поставя въпроса за връщането на Южна Добруджа, но водена от собствените си интереси за Бесарабия и Северна Буковина, коментира историкът Иван Занов. Истината е друга:

"Директните взаимоотношения между българския цар Борис Трети и Хитлер решават този проблем. Лошото е, че българският цар отива към позиция на политиката на възможното, а не на националното. Успяваме да си възвърнем към Майка България Южна Добруджа, но Северна Добруджа е загърбена".

Така 88 000 румънци, заселени от румънските власти, когато територията на Добруджа е окупирана от Румъния, са принудени да напуснат и да се преселят на север, докато 65 000 българи от северната част емигрират в Родината България.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна