Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът обсъжда с ръководството на ЦИК предстоящите избори

Президентът Румен Радев
Снимка: БГНЕС, архив

Държавният глава Румен Радев ще проведе среща с ръководството на Централната избирателна комисия, за да обсъди провеждането на предстоящите парламентарни и президентски избори.

Президентът Румен Радев вече даде знак, че обмисля дали изборите за държавен глава и тези за състава на следващото народно събрание да се проведат две в едно. Въпреки че по думите му това не е в интерес на президентската институция. Той подчерта, че ще търси рационално и балансирано решение.

„Но трябва да отчитаме и факта, че кризата се задълбочава, че трябва да призоваваме българите да гласуват в три поредни седмици, а това е свързано и с разход на средства, най вече и на време. Така че ще търся рационално решение, защото и изборната администрация ще бъде изключително натоварена.“

От ЦИК вече заявиха, че няма никакъв технически проблем двата вота да се проведат едновременно, което ще е по-евтин вариант. Чисто организационно ще е необходимо да се закупят още две хиляди машини за гласуване.

Говорителят на комисията Росица Матева обясни.

„Може би ще бъде по-добре изборите да бъдат две в едно, като парламентарните бъдат насрочени на първия тур на президентските според нас, тъй като отново ще имаме достатъчно време спокойно да бъдат заредени машините и параметризирани с възможността за гласуване за двата вида избори. Ако са поотделно, е хубаво да имаме поне две седмици между единият вид избори и другият вид избор“.

Изборите за президент депутатите насрочиха на 14 ноември.

Сега Румен Радев трябва да прецени кога да разпусне парламента, но със сигурност това няма да се случи, преди да бъде приета актуализацията на бюджета за тази година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна