Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече са известни финалистите в националната кампания „Будител на годината 2021“

Десетте финалисти бяха избрани от над 130 номинирани

Известни са десетте финалистите в националната кампания "Будител на годината 2021", организирана от Българското национално радио. Техните вдъхновяващи проекти бяха избрани от подадените над 130 номинации.

Десетте финалисти бяха избрани след обсъждане и гласуване от жури в състав: проф. Огнян Герджиков, проф. Пламен Павлов, Eвелина Андреева, Елеонора Гаджева, Румен Манов, Добрина Чешмеджиева и Ива Дойчинова. Кой от финалистите ще стане "Будител на годината 2021" ще определи публиката чрез гласуване през октомври, а името на победителят по традиция ще стане ясно на празничния 1 ноември.

Будител на годината


Кои са десетте финалисти в националната кампания "Будител на годината":


Максим и Стефан Иванови

Дори невъзможните мечти можеш да превърнеш в реалност, ако имаш куража да опиташ и вложиш достатъчно усилия и съобразителност.  Щом те успяха, защо пък и аз да не реализирам моята мечта? 

Без никакъв опит в гребането, строежа на лодки и мореплаването, Максим и Стефан построяват океанска гребна лодка в гаража си в София.  Наричат я НЕВЕРЕСТ, което за тях означава "Не си давай мира, докато не достигнеш своя Еверест". През лятото на 2020 г., насред скования от коронавирус пандемията свят и по време на най-активния сезон на ураганите в Атлантика откакто се водят статистики, двамата потеглят от Портимао, Португалия и за 105 дни на вода успяват да прекосят океана, достигайки Барбадос, Карибските Острови. Максим става "Най-младият гребец прекосил океан" (на 16 години и 293 дни в деня от отплаването) - официалeн рекорд на Гинес. НЕВЕРЕСТ става "Първата гребна лодка, прекосила Атлантика от изток на запад изцяло в сезона на ураганите". Максим и Стефан успешно завършват „Първата океанска гребна експедиция за България“. 

Още преди да отплават, Максим и Стефан посвещават експедицията си на кампанията „Да! За живот! на Министерство на здравеопазването и и стават най-активните  застъпници на каузата, която цели да стимулира повече българи да вземат решение да бъдат потенциални донори на органи след смъртта си, за да спасят човешки животи чрез трансплантации. В България над 1100 души очакват животоспасяващ орган, а тук се извършват най-малко трансплантации на глава от населението в ЕС.

Максим и Стефан Иванови


#За доброто. Легълца за оздравяване

#За доброто е проект на 8 жени, чиято мечта е модернизиране на детското здравеопазване в България. Те организират кампания за закупуване на детски легла за педиатрични болници и отделения в страната. Една от тях e Поли Троянова, която се вдъхновява за идеята, след операция от тумор в мозъка на детенцето й. Тогава  Поли установява, че осигуряването на педиатрични легла за детското лечение е част от оздравителния процес и кауза, която приема лично. Затова се заема да реши проблема за други дечица, които ще потърсят помощ. Обединението на "8 луди жени", известно и като #За доброто, вярват в изречението: "Не си тръгвай от някъде с думите "Не искам да се върнем повече, там беше ужасно". Променяй!" Доброволчеството им включва и рисуване върху стените на детските отделения, защото средата е оздравяваща. Действията им продължават с проект за издаване на поредица от  книжки, които да разказват на децата за лечението им.

#За доброто


Стефан Пеев

Първият в България дигитализиран почерк на историческа личност е дело на Стефан Пеев. Типографът започва своята работа през 2014 г. и споделя, че буквално е усещал диханието на Апостола, минавайки през всички съхранени документи на неговия манускрипт. Дигитализацията на почерците на велики исторически личности е практика от повече от 25 години в държавите по света. Пикасо, Гогол, Пушкин, Микеланджело, Айнщайн, Фройд и още много велики умове са послужили за дигитални шрифтове. Проектът е отворен към българската общност на типографи и художници за усъвършенстване, а достъпът до него – свободен, стига да е с чисти и почтени цели. От старта на проекта досега, шрифтът е изтеглен от хора и организации, сред които училища с името на Апостола, читалища  др.

Стефан Пеев


Знам.бе

Мисията на образователната платформа Знам.бе е да повиши общата грамотност за населението. Със съзнанието, че децата са най-големият капитал на България, екипът се фокусира върху тях с актуални на времето подходи и инструменти за учене, съобразени с интересите на младите хора. Електронни и физически продукти се разпространяват до всяко дете у нас. Фокусът на платформата е ранно професионално ориентиране и действие. През 2020 г. екипът на Знам.бе реализира образователно турне в десет български града, където дискутира теми като защо е важно да имаш цел, как да намериш своята цел, коя е моята професия и защо, защо ми се доспива, когато съм отегчен, как да подобря концентрацията си, от къде идва мотивацията и др. Над 15 000 отговори от ученици във въпросника за ранно професионално ориентиране, подкаст от учители, интерактивни уроци и лични консултации допълват инструментите на платформата.

Знам.бе


Теодосий Теодосиев – Тео

Златният учител на България, както е известен Тео, е дългогодишен преподавател в ПМГ "Никола Обрешков" в Казанлък, ръководи специализирана школа по приложна математика и физика, за която е създал експериментални задачи. Негови ученици участват в националните отбори на България в международните олимпиади и състезания. 11 златни медала са спечелени от негови възпитаници на олимпиадите, 7 са с най-високите индивидуални резултати, 13 са индивидуални първенци и повече от 50 са участниците общо във форумите. Теодосий е първият председател на Националният клуб на учителите-новатори. Неговият подход "Ученикът е свещ, която да запалиш, а не кофа, която да напълниш" разпалва желанието да видиш творчество във трудностите, да търсиш подходи, да не се боиш от непознатото и да сътворяваш върхове в науката. Като ярък общественик с мнение, в последните години Тео води борба с инфлацията на оценките в българското средно и висше образование, спестяването на трудностите пред учениците, важността на присъственото обучение и борба с неграмотността, наложена от формалните дипломи.

Теодосий Теодосиев - Тео


Лео Кадели

Лео Кадели помага безвъзмездно на хора в нужда, като проверява всеки сигнал и преценява на кого да помогне. Помощта се изразява най-вече в материална подкрепа като реновация на жилища/къщи, осигуряване на хранителни продукти, лекарства  и домашни уреди, съдействие при намиране на жилища и др. в цяла България. Лео започва това сам, а вече има и добра база от доброволци в цяла България, които откликват финансово или с работна ръка на място. Невероятен човек, Лео вече е помогнал на стотици хора – семейства, възрастни, самотни хора, на които няма кой да помогне адекватно или изобщо. Лео Кадели вече учреди сдружение "Приятели, помагайте!"

Лео Кадели


"Ангели за България"

Ангели за България е благотворителна организация, създадена с идеалната цел да обедини българите в чужбина да помагат на народа си. Зад тяхната мисия са се обединили хиляди българи по света, за да правят заедно чудеса. Основана е във Великобритания от родолюбиви българи, които вярват, че ако дори и малък процент от всички сънародници по света се обединят, могат да подпомогнат на хиляди нуждаещи се в България. Само за година организацията обедини над 6 000 българи по целия свят. До момента тяхната помощ е достигнала до над 2 000 домакинства, като са дарили сумата от над 133 000 лв. чрез разнообразни и полезни инициативи. Със събраните средства „Ангели за България“ изпълняват месечни и дългосрочни каузи в полза на самотни възрастни, многодетни семейства, самотни родители и хора с увреждания, безработни и домове за възрастни и деца. Започват с предоставянето на пакети от основни хранителни продукти на хора в риск предимно в малките населени места. Днес те вече даряват оборудване и материали за центрове за деца с увреждания, изграждат малки стопанства за нуждаещи се, строят оранжерии и други приспособления за трудотерапии за хора с ментални проблеми и заплащат професионалното обучение за бъдеща реализация на деца от детските центрове. „Ангели за България“ подкрепиха и глухата общност, като заплатиха обучението на 10 бъдещи специалиста по жестов език. Една от най-популярните им кампании е тази за построяване на детски кътове в държавните болници, като за по-малко от година успяха да построят 20 детски къта в 20 болници за по-добрата рехабилитация на малките пациенти. Най-мащабната им акция до сега е закупуването и разпределението на 50 тона еко-брикети, достатъчни за целия отоплителен сезон на 50 самотни и социално слаби възрастни.


Милена Тончева - Ангели за България


Кристиан Ваклинов

За създаването на "Дом-музей на теснолинейката" Кристиан Ваклинов разказва: 

"Един ден през 2015 г. спрях пред гарата в Цепина и ми стана тъжно. Всичко беше порутено — нямаше табела, прозорци, всичко беше изкорубено и разбито. Казах си, че не мога да го оставя така и реших да се захвана и да приведа във вид това място. И така през лятото на 2015 отидохме с двама приятели със 100 стръка здравец, много чували и ръкавици и запретнахме ръкави. Бяха минали 13 години от закриването на гарата. Отне ни 2 години, за да я приведем във вид. Както се казва, дадох живота си на тази гара — ден и нощ бях там, във всеки свободен миг. Мазах, шпакловах, боядисвах, научих се да бъда майстор, само и само за да я направя приветлива, така че да привлича хора. Постепенно покрай мен хората се запалиха и започнаха да даряват свои лични средства, а пък аз започнах да водя отчет. Така през 2017 успяхме да реставрираме и отворим този своеобразен музей на теснолинейката с над 400 снимки и документи от първата копка до днес. След това през 2018 учителката ми по география от гимназията предложи да направим сдружение. Вече участваха достатъчно хора, бяхме правили събития, музеят беше налице и имаше нужда всичко това да звучи малко по-сериозно, най-вече заради съмишлениците, които бяхме привлекли. Така учредихме сдружение "За теснолинейката", в което днес членуват 60 души от цялата страна. И всеки помага с каквото може."

Кристиан Ваклинов


Саша Безуханова

Саша Безуханова е международно признат мениджър, ангел-инвеститор и филантроп с 20-годишна успешна управленска кариера в НР и значим принос в общественото развитие на България.  Дългият списък от нейните бизнес постижения и инициативи в полза на социалния просперитет през годините включва позициониране на България като ИКТ център с глобална значимост, насърчаване на предприемаческата култура и утвърждаване ролята жените в бизнеса в България и на европейско ниво. През 2013 г. тя напуска своята бизнес кариера и се посвещава на каузата за позитивна обществена промяна и устойчиво развитие в България чрез иновации, образование, активно лидерство и споделени ценности, основавайки платформата за иновативно развитие MOVE.BG.

Eтo кaквo cпoдeля тя зa мoтивитe cи: "2013 гoдинa бeшe гoдинa нa кoлeктивнo прoбуждaнe зa прoмянa. Хoрaтa излязoхa нa улицaтa бeз кoмaндa и бeз вoдaч c ocъзнaвaнeтo, чe нeщo трябвa дa ce cлучи пo рaзличeн нaчин.

Тoгaвa cъздaдoхмe MОVЕ.BG c идeятa дa изгрaдим eднo прocтрaнcтвo, в кoeтo пулcирaщи oбщнocти дa ce cъбирaт зaд кoнкрeтни идeи и кaузи, дa ги рeшaвaт и дa прeдaвaт кaтo eхo нa oбщecтвoтo тoвa знaниe. Oт caмoтo cи нaчaлo MОVЕ.BG e eднa лaбoрaтoрия зa бъдeщeтo и инкубaтoр зa хoрaтa, кoитo гo cъздaвaт в Бългaрия. Тoвa ce cлучи прeди 8 гoдини и ниe нe cмe измeнили нa тoзи път."

Кaтo ocнoвaтeл нa плaтфoрмaтa MОVЕ.BG тя инициирa рeдицa будитeлcки инициaтиви, включитeлнo прoeктa "СhаngеMаkеrs – Двигaтeли нa прoмянaтa", обединяващ новатори в различни области с приносни проекти за развитие на България. Прeз 2021 cтaвa вдъхнoвитeл и aвтoр нa "Учeбник пo бъдeщa иcтoрия нa Бългaрия", който чертае възможно светло перспективно развитие на България с хоризонт 30 години напред при приемане на конкретни смели инициативи и реформи днес. Учебникът е част от застъпническа кампания в посока на зелено иновативно развитие на страната ни и включва създаването, по инициатива на Саша Безуханова, на Коалиция за Зелен Рестарт, организирането на серия от събития обединяващи учени, експерти и представители на иновативния бизнес, подготовката и лобирането на становища  към правителството за реформи и политики целящи позициониране на България като Европейски център за иновации и място за перспективен живот на хората. 


Саша Безуханова


Натали Петрова

От 20 години в рамките на най-известния фестивал за планинарско кино Банско Филм Фест Натали Петрова организира специалната детска и младежка програма Банскофилмфест KIDS. Нейни са дългогодишните усилия за детска и младежка ангажираност по теми като природа, екология, спорт и здраве, активен начин на живот. Всяка година в програмата се включват над 350 деца от Банско и региона от всички учебни заведения, деца в рискови групи, групи от Родопите. Децата са мотивирани да се занимават с активности като катерене, преходи, спелеология, рисуване, наука, както и със специална филмова селекция. Водещи и лектори са най-добрите български пътешественици, алпинисти, микробиолози, геолози и спелеолози, а заниманията са безплатни за всички участници.

Натали Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени