Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите ще направят втори опит за приемане на актуализирания бюджет на ДOO и бюджета на НЗОК

Снимка: БГНЕС

Депутатите ще направят втори опит за приемане на актуализирания бюджет на Държавното обществено осигуряване и на бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

Народните представители не успяха вчера  да се разберат кога да влязат в сила приетите добавки към пенсиите и увеличението им, както и нарастването на обезщетението за майки, отглеждащи деца до 2 години.

След часове спорове, консултации и разместване на точките в дневния ред на пленарното заседание окончателното гласуване на актуализациите на двата т.нар. малки бюджети беше отложено за днес, а за да се постигне разбирателство беше свикано извънредно заседание на бюджетната комисия. На нея за актуализирания бюджет на общественото осигуряване беше прието предложението на председателя ѝ - депутата от "Има такъв народ" Любомир Каримански:
 
"И този балансиран начин е следният - от 1 октомври 2021 г. да влязат в сила разпоредбите относно антикризисната мярка от 120 лв. добавка за всяка една пенсия до края на 2021 година, както и обезщетения за гледане на дете до 2 години в размер на 650 лв. От 25 декември 2021 г., минималната пенсия се увеличава на 370, а максималната на 1 500, както и преизчисляването на пенсиите на база действителен стаж с коефициент 1,35".

Според служебния финансов министър Асен Василев това би струвало 115 млн. лв., и е поносимо за държавната хазна. В актуализирания бюджет на Здравната каса се предвиждат допълнителни 120 млн. лева за справяне с нова Covid вълна.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна