Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъжът, заплашил с убийство Ива Митева, се връща в ареста

Той беше задържан в компютърен клуб в Стара Загора

| обновено на 09.09.21 в 17:35
Софийски градски съд гледа мярка на Любомир Яков, обвинен за заплаха към Ива Митева.
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд върна обратно в ареста мъжа, заплашил с убийство председателя на Народното събрание Ива Митева.

В понеделник  26-годишният Любомир Яков беше освободен под домашен арест от Софийския районен съд, но вместо да се прибере на указания от съда адрес, е бил задържан вчера в компютърен клуб в Стара Загора.

Именно на това обстоятелство наблегна прокурор Теодора Златева, настоявайки на Яков да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение:

"Той направи опит да се укрие от органите на досъдебното производство. Открит е отново в компютърен клуб, където евентуално би могъл да направи опит отново да осъществи деяние чрез техническо средство.

Той е освободен в съдебно заседание, следвало е да изтърпява мярката там, където е определил първоинстанционният съд. Защо и как е намерен в компютърния клуб, където е бил задържан - вероятно по електронната гривна"

Решението на съда е окончателно.

Днес по време на заседанието на Софийския градски съд, пред който прокуратурата протестира освобождаването от ареста на Любомир Яков, беше съобщено, че той е задържан в компютърен клуб в Стара Загора от ГДБОП.

Още при гледането на първоначалното задържане на Яков стана ясно, че той не живее нито на постоянния, нито на настоящия си адрес в Стара Загора. Съдът посочи в определението си да изтърпява домашния си арест в дома на баба си.

Служебният защитник на мъжа - адвокат Боримир Цанов, разказа пред съда, че след като напуснал ареста, му казал, че тръгва към селото на баба си, както и че има 13 лева. Повече не са се чували, защото обвиненият, че по e-mail е заплашил с убийство Ива Митева, нямал телефон.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна