Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Районният съд в Благоевград остави в ареста обвиняемия за опожаряването на "Купола"

| обновено на 09.09.21 в 16:30
4
Снимка: Елеонора Тахова

Районният съд в Благоевград остави в ареста обвиняемия за пожара в центъра на града Орлин Соколов от Дупница. По думите на единия от адвокатите на задържания – Албина Анева, съдия Георги Янев е счел, че общественият интерес трябва да надделее и че са причинени значителни имуществени вреди.

"Съдът прие, че има голяма степен на вероятност за съпричасност на нашия клиент към деянието. Ще обжалваме. Гледането на мярката е насрочено за другия четвъртък от 14:30 часа. За мен липсват категорични доказателства, че точно моят клиент е авторът на това деяние. Той не е разпознаван, не се установява дали в същата вечер е бил в заведението, по него няма следи от запалителна течност. За нас категорично няма данни за неговата съпричастност. Той е дал подробни обяснения къде е бил във въпросната вечер, но категорично няма никакво разпознаване. Той няма присъди, има едно наказание през 2010 година, за което е реабилитиран. Син е на бившия председател на Районен съд – Дупница. Причината да тръгне към сръбската граница е, че е бил поканен на гости при негов близък в Димитровград", заяви адвокат Албина Анева.



"По предоставените записи от камерите няма направена лицева експертиза, която категорично да установи, че някое от лицата е задържаното лице. По делото не е направена пожаро-техническа експертиза, която да установи дали пожарът е възникнал в или извън сградата. Има разпитани лица и протоколи от показания", допълни другият адвокат на обвиняемия Васил Глинджурски.


По думите на прокурора по делото Красимир Тодоров, според обвинението са налице безспорни доказателства, че лицето Орлин Соколов е извършител на този палеж.

"В това производство ние трябва да докажем, че съществува обосновано предположение и че той е действителният извършител", допълни прокурорът.

Видео


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени