Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петков след срещата с президента: Не е говорено за ново служебно правителство

| обновено на 09.09.21 в 22:19

Постигнатият ръст от 9,6 на сто на БВП през второто тримесечие на 2021 г. спрямо същия период на миналата година, предоставя достатъчно средства за адекватен социален и икономически отговор на държавата в условия на криза. Затова е необходима своевременна актуализация на държавния бюджет от парламента. Около тази позиция се обединиха президентът Румен Радев и министри от служебното правителство, които проведоха работна среща днес на „Дондуков“ 2, съобщава президентският пресцентър.

Президентът Румен Радев

Трябва да се осигурят благоприятни условия допълнителните приходи в държавната хазна, събрани от служебния кабинет, както и благодарение на икономическия ръст, да достигнат до пенсионерите, лекарите, бизнеса и нуждаещите се в кризата, е мнението на президента.

По време на разговора е била обсъдена и актуалната обстановка в страната, предизвикана от епидемията от коронавирус.

След срещата служебният министър на икономиката Кирил Петков заяви:

"Нямаме вариант, който да е позитивен без актуализацията на бюджета както ние сме я предвидили. Много се надявам, че въпреки всичките политически страсти има национална отговорност и ще бъдат приети".

Петков коментира и евентуален нов служебен кабинет:

"Доколкото наближава времето и всички очакват, че тези разговори трябва да се водят - не, в този момент президентът с никой министър не е говорено за следващо правителство. По-важно в днешния разговор беше да говорим(е) за реалните проблеми и за реалните възможности, които в момента стоят пред държавата".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна