Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12 часа заседава парламентът, кворум няма

Повече от 12 часа продължава заседанието на Народното събрание. Към 20 часа депутатите излязоха в почивка, за да проведат второ извънредно заседание на бюджетната комисия заради подкрепени предложения, за които няма разчетени пари в предложения актуализиран бюджет на Здравната каса.

Депутатите повториха сценария отпреди два дни с бюджета на ДОО, като подкрепиха предложения за бюджета на НЗОК, които преди това се били отхвърлени от бюджетната комисия.

Беше подкрепено предложението на БСП, в което са предвидени повече пари за специлиазирана и извънболнична помощ, за дентална помощ, мидеко-диагностична помощ и лекарства.

По идентичен начин се подкрепиха предложенията на "Демократична България", както и предложенията на Мая Манолова държавата да поеме разходите за зъбни протези на възрастни хора в размер на 2 милиона лева.

Председателят на Народното събрание Ива Митева прекъсна засседанието, за да може Бюджетната комисия да направи своите разчети и да излече с нов доклад.

След подновяване на заседанието председателят на Бюджетната комисия Любомир Каримански обясни, че Комисията няма готовност с нови разчети и предложи прекъсване на заседанието.

Същото предложиха от ИБГНИ, но предложението беше отхвърлено.

Парламентарните групи на ИТН, ДБ и ИБГНИ напуснаха демонстративно залата в опит да застрашат кворума. Беше поискана поименна проверка. Това не прекрати заседанието.

Дебатите продължават с разисквания, които да завършат без гласуване, а самото гласуване да бъде на пленарното заседание сутринта в петък, 10 септември.

Малко след 22 часа заседанието на Народното събрание беше отново прекратено.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна