Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йосиф Радионов и приятели

| обновено на 10.09.21 в 18:00
4
Зорница Радионова и Йосиф Радионов
Снимка: Василка Балевска

На 12 септември от 11.30 часа в зала „България“ обичаният цигулар Йосиф Радионов ще събере приятели, ученици и разбира се почитатели, за да отбележи своята 70-годишнина. Но освен това около петдесет от тях са на сцената, и около 45 преминават в преподавателска дейност.

Само цигуларите ще са четиринадесет. Сред тях на първо място е дългогодишният приятел и сценичен партньор проф. Ангел Станков, както и съпругата му пианистката Зорница Радионова. Останалите са все имена на вече известни музиканти – Йоана Каменарска, Теодора Христова, Мирослав Чакърян, Иван Пенчев, Павел Пенев, Александър Иванов, Елена Ганова, Иван Стайков, Анастасия Детистова, Грациела Панайотова, Виделин Джеджев. Някои от тях пристигат от цял свят, за да бъдат със своя учител и приятел. Към цигуларите ще се присъединят китаристът Асен Кушинчанов, виолончелистът Иво Александров, контрабасистът Иван Иванов. Така ще се образува и малък ансамбъл, който ще дирижира Райчо Христов.


Въпреки огромното си желание, заради ангажименти на празника на своя преподавател няма да могат да бъдат Зефира Вълова и Мартин Пантелеев, както и още някои музиканти свързали творческите си съдби с тази на Йосиф Радионов.

„Програмата ще бъде като калейдоскоп – споделя той. Всяко следващо изпълнение да бъде най-представително и същевременно да радва хората“.

Освен юбилея на самия цигулар ще бъде почетена и 80-годишнината на Михаил Пеков, който през 1983 г. написва своя концерт за две цигулки за дуото Станков-Радионов, както и 100-годишнината на композитора Тодор Попов.

Самият Йосиф Радионов ще се включи в няколко от пиесите, като освен на цигулка ще свири и на виола.

В звуковия файл чуйте какво още разказа прочутият ни цигулар.


Проф. Йосиф Радионов и Ангелина Грозева



Снимки: Василка Балевска, Софийска филхармония / ФС, Мариана Ганева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна