Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексей Милер: Завърши строителството на газопровода "Северен поток 2"

Алексей Милер, шеф на "Газпром"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Завърши строителството на газопровода "Северен поток 2", съобщи тази сутрин изпълнителният директор на “Газпром” Алексей Милер.

Последната тръба на втората линия е била заверена на 6 септември, стана ясно отдумите на Милер. Първата линия на газопровода беше завършена в началото на юни. Съоръжението с мощност 55 милиарда кубични метра газ годишно свърза по дъното на Балтийско море Русия и Германия, заобикаляйки Полша и балтийските държави.

С построяването на “Северен поток 2” и на“Турски поток” Русия намалява зависимостта си от Украйна като основен транзитьор на руски газ за европейския пазар. Освен “Газпром” инвеститори в “Северен поток 2” са британско-холандската компания „Роял Дъч Шел“, френската „Анжи“, австрийската „ОМВ“ и германските „Вентерсхал“ и „Унипер“. 

САЩ наложиха санкции на проекта с аргумента, че той увеличава енергийната зависимост на Европа отРусия. Позицията на Москва е, че проектът е в интерес на европейските потребители.

"Северен поток 2“ се състои от два успоредни газпровода, всеки от които се простира на дължина от 1230 километра и се очаква да доставя енергия на приблизително 26 милиона домакинства годишно.

САЩ наложиха санкции на участниците в проекта с аргумента, че той засилва енергийната зависимост на Европа от Русия. Руската позиция е, че проектът е изцяло икономически и взаимно изгоден.

Русия възобнови изграждането на "Северен поток 2" през декември 2020 г. - година, след като чуждестранните компании напуснаха проекта поради заплахата от американски санкции. Останаха недовършени около 160 километра от газопровода, основната част от които в датските води.

Говорител на президента Володимир Зеленски заяви, че Украйна ще се бори с този политически проект "преди и след неговото завършване и дори след включване на газа".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени