Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ФБР подозирало, че саудитски агент е подпомогнал атентатите на 11 септември

| обновено на 12.09.21 в 19:15
Хора поставят рози на тунела към кулите близнаци в Ню Йорк, сринати при атентатите на 11 септември, на 20-годишнината от терористичната атака.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предполагаем агент на саудитското разузнаване е подпомогнал логистично и финансово двама от атентаторите от Ал-Кайда, извършили атаките на 11-ти септември. Това става ясно от цитиран от Си Ен Ен документ на ФБР.

Това е първият от разсекретените по нареждане на президента Джо Байдън документи от официалните американски разследвания за атентатите преди 20 години, при които загинаха близо 3 хиляди души.

Заподозреният за служител на саудитското разузнаване е Омар ал Байоми - по това време студент в града. ФБР е открило множество връзки и разполага със свидетелски показания, че Байоми е осигурил „логистична подкрепа, настаняване и финансиране“ за двама от атентаторите.

В документа на ФБР, състоящ се от 16 страници, е скрита самоличността на източника на информация. От интервюта с въпросното лице става ясно за комуникация между саудитски граждани, сред които и двама от похитителите на самолетите, с които са извършени атаките - Наваф ал-Хазми и Халид ал-Мидхар.

През 2000 г. те влизат в Съединените щати, като се представят за студенти.

В документа на ФБР се казва, че тогава са получили значителна логистична подкрепа от Омар ал-Баюми, който според свидетели е бил чест посетител на саудитското консулство в Лос Анджелис и се ползвал с "много високо статут" там. Той е съдействал на Хамзи и Мидхар с превод, транспорт, настаняване и финансиране.

Разкриват се и връзки между двамата похитители и Фахад ал-Тумари, консервативен имам в джамията „Крал Фахад“ в Лос Анджелис. Източниците го описват като човек „с екстремистки убеждения“.

Според Асошиейтед прес двамата - Баюми и Тумари, са напуснали Съединените щати седмици преди атаките от 11 септември.

За оповестяването на документите настояваха близки на загинали при атаките. Те твърдят, че саудитските власти са имали информация, но не са се опитали да предотвратят нападенията.

Роднини на жертвите дори се обявиха против участието на Джо Байдън във възпоменателните прояви, ако не предприеме стъпки за публично оповестяване на документите.

Си Ен Ен припомня, че заповедта на Байдън за оповестяване на разследванията дойде след като 1600 души, пострадали или загубили близки при атаките, призоваха президента да не участва в честванията на 20-годишнината от атентатите, ако не публикува пълната информация, с която американските власти разполагат за тях.

Писмото на пострадалите поставяше и въпроса дали Саудитска Арабия е подпомагала джихадистите от „Ал Кайда“.

Администрациите на Джордж Буш, Барак Обама и Доналд Тръмп отказваха да разсекретят документите, като се позоваха на опасенията за националната сигурност.

Преди разсекретяването посолството на Саудитска Арабия във Вашингтон приветства това действие на Байдън и за пореден път отрече всякаква връзка между Кралството и похитителите, като определи подобни твърдения като „фалшиви и злонамерени“.

20-годишнината от атентатите беше отбелязана с емоционални възпоменателни събития в памет на жертвите. Джо Байдън и съпругата му Джил посетиха всяко едно от местата, белязани от терористичните действия на Ал-Кайда.

По време на посещението си в Шанксвил Байдън бе попитан за изтеглянето на американските войски от Афганистан, като отново защити това действие. Американският президент също описа като „грешка“ опитите за обединяване на Афганистан след убийството на Осама бин Ладен. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна