Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване свързва рака на гърдата с употребата на алкохол в юношеството

Снимка: raknagurdata.com

Повишеният риск от рак на гърдата е пряко свързан с консумацията на алкохол , особено в юношеския период. Това показва проучване на Здравния институт „Карлос III“ и Автономния университет на Мадрид, което има за цел да насърчи хората да водят здравословен живот още от младежките си години.

В проучването участват изследователи от 23 болници в девет автономни региона. Изследвани са подробно 2034 жени, от които 77,6% са консумирали алкохол в различни етапи през живота си.

Изводът е, че при жени с умерена консумация на алкохол в юношеството и по-висока в зряла възраст, рискът от рак на гърдата се удвоява в сравнение с тези, които са пили малко през целия си живот.

Според директора на Националния център по епидемиология на Здравния институт „Карлос III“, Марина Полан, връзката между консумацията на алкохол в юношеството и риска от рак на гърдата има биологично обяснение, защото това е периодът от време, в който се развива млечната жлеза. Освен това е установено, че по-голямата консумация на алкохол през целия живот, увеличава риска от рак на гърдата, особено при жени в постменопауза с ниско или нормално телесно тегло.

Д-р Каролина Донат от Катедрата по превантивна медицина на автономния университет в Мадрид го обяснява с ефекта, който алкохолът има върху нивата на естрогените, които при по-пълните жени се компенсират с мастната тъкан.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!