Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск предупреди, че заплахата от антисемитизъм не е отминала

Светият отец се срещна в Будапеща с премиера на Унгария Виктор Орбан

| обновено на 12.09.21 в 20:03
Папата на път за месата в центъра на Будапеща.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск се срещна днес с антиимигрантски настроения премиер Виктор Орбан зад затворени врата в началото на краткото си посещение в Унгария, предаде АФП.

Главата на Римокатолическата църква е в Унгария за закриването на Международния евхаристичен конгрес. Той се срещна с Орбан, който бе придружаван от президента Янош Адер, в Музея на изящното изкуство в унгарската столица.

Телевизията на Ватикана показа как папата влиза в музея, но не и кадри от срещата с премиера, но Орбан пусна снимка как се ръкуват в акаунта си във Фейсбук.

„Помолих папа Франциск да не позволява християнска Унгария да загине“, написа Орбан във Фейсбук след срещата.

В изявление на Ватикана разговорите бяха наречени „искрени“.

„Сред обсъдените въпроси бяха ролята на църквата в страната, ангажиментите за защита на околната среда, защитата и утвърждаването на семейството“, се посочва в съобщението.

ФБ на Виктор Орбан

В първото си обръщение по време на визитата си в Унгария – към християнски и еврейски лидери след срещат с Орбан, както и към епископите в страната, папа Франциск предупреди, че заплаха от антисемитизъм все още се таи в Европа и другаде по света.

„Не трябва да се позволява този бушон да изгори. А най-добрият начин да се предотврати това е да се работи заедно, позитивно, да се утвърждава братството“, каза папата.

Унгарската еврейска общност наброява около 100 000 души и е една от най-големите в Централна Европа.

Визита на 84-годишния папа в Унгария идва два месеца след операция на дебелото му черво, който изискваше пълна упойка и 10-дневно възстановяване в болница.

„Извинявам се, че седя, но не съм на 15 години“, каза Светият отец.

Снимка ЕПА/БГНЕС

Орбан се обявява за защитник на „християнска Европа“ от миграцията, а Франциск настоява да се оказва помощ на маргинализираните и хора от всички религии, бягащи от войни и бедност, отбелязва АФП.

През последните години няма особен синхрон между привържениците на унгарския премиер и Светия отец. Медии и политици, които подкрепят Орбан, определяха папата като „антихристиянски“ заради симпатиите му към бежанците. Депутат от ФИДЕС пък му извади прякора „папа Сорос“ по името на американския филантроп либерал от унгарски произход Джордж Сорос, което е обида в очите на десните.

От рано тази сутрин поклонници от цялата страна се стичаха към големия "Площад на героите" в Будапеща, където папата отслужи меса на закриването на 52-рия Международен евхаристичен конгрес.

Пред десетки хиляди вярващи на "Площада на героите" Франциск отправи призив към християните да бъдат "открити" и "внимателни" към хората в нужда:

"Религиозното чувство е жизнената сила на този народ, така привързан към своите корени. И все пак, кръстът, забит в Земята, ни подканя не само да пазим корените си, той сякаш вдига и протяга ръце към всекиго. Кръстът ни подканя да пазим корените си, но без да сме мнителни, да черпим от благодатта да се отзоваваме на нуждите на нашето време“.


Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Не сме тук за политика, а за да видим и чуем папата. Чудесно е, че посещава Будапеща“, сподели 82-годишната Ева Мадоки, дошла от град на стотина километра от столицата.

Но кратката 7-часова визита в Унгария предизвиква учудване. След нея той веднага отива на официално посещение в съседна Словакия за над два дни.

„Папа Франциск иска да унижи Унгария, като остане едва няколко часа“, каза телевизионен журналист, подкрепящ Орбан.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна