Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Корея е извършила успешни изпитания на нов тип крилати ракети с голям обсег

Ракетите са прелетели 1500 км преди да ударят целите си и да паднат в севернокорейски териториални води.

| обновено на 13.09.21 в 18:28
Снимката е илюстративна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея обяви, че е провела успешни изпитания на крилати ракети с далечен обсег на действие

Руската агенция ТАСС цитира бюлетин на Централната телеграфна агенция в Пхенян, в който се твърди, че ракетите са изстреляни в събота и неделя, летели са в продължение на 7580 секунди по траектории над територията на Северна Корея и териториалните ѝ води и са поразили определените им мишени на разстояние 1500 километра.

„Разработката на тази оръжейна система е от стратегическо значение, тя е поредно възпиращо средство, с което още по-надеждно ще се гарантира сигурността на нашата страна и ще се отблъскват военните маневри на вражеските сили срещу нас“ - така, с характерния за такива случаи патос, говорителка на севернокорейската телевизия съобщи за ракетните изпитания.

Това са първите ракетни изпитания на Пхенян от половин година. Междуконтинентални ракети и атомно оръжие Северна Корея не е тествала от 2017-а.

Командването на американските сили в индийския и Тихоокеанския регион обяви новите крилати ракети за заплаха за страните от региона, но декларира "желязна решимост" да брани съюзниците от Южна Корея и Япония.

 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени