Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев разпуска парламента в четвъртък, 16 септември

| обновено на 13.09.21 в 17:13
Президентът Румен Радев
Снимка: БГНЕС, архив

Президентът Румен Радев ще разпусне Народното събрание в четвъртък, 16 септември. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

След като на 7 септември БСП върна третия неуспешен мандат за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание, Румен Радев заяви, че скоро ще разпусне парламента, но поясни, че ще изчака актуализацията на бюджета да бъде приета, което стана в края на миналата седмица.

Радев вече обяви, че ще насрочи третите за тази година парламентарни избори за 14 ноември заедно с вота за президент.

„Изборите ще бъдат две в едно. По този начин ще спестим и пари на хазната и най-вече - времето на хората“, каза държавният глава в събота в Плевен.

Също в четвъртък президентът ще назначи и ново служебно правителство, което вече получи от държавния глава основни задачи.

„Очаквам от следващото служебно правителство да продължи да работи за изкореняване на корупцията, да работи прозрачно и отговорно“, коментира още Радев преди два дни по време на посещение в Плевен.

С разпускането на Народното събрание в четвъртък президентът ще обяви и състава на новият служебен кабинет.

Подробности около този състав засега няма. Президентът все още не е коментирал дали премиерът и министрите от сегашното служебно правителство ще запазят постовете си. 

Министърът на икономиката Кирил Петков заяви, че не знае дали ще бъде част от новия служебен кабинет и все още не е разговарял с президента по този въпрос:

„Този въпрос е към президента в момента“, беше лаконичен той.

В последните седмици Петков няколко пъти загатна, че има намерение за бъдеща политическа активност. Той обаче отказва подробности преди да изтече мандатът му на служебен министър. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна