Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

28 училища ще обновят лаборатории, кабинети и бази с техника за 2,2 млн. лв.

Снимка: МОН

28 училища ще обновят учебните си лаборатории, кабинети и производствени бази с модерна техника на стойност над 2,2 млн. лв., съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

Инвестициите са по линия на Националната програма „Професионално образование и обучение“ и са насочени към четири средни училища с професионални паралелки и към професионални гимназии, които подготвят специалисти в сферата на туризма, селското стопанство, производствените технологии, транспорта, електротехниката и енергетиката и др.

Максималната стойност на всеки проект е 100 000 лева, което включва и най-малко 10% съфинансиране от фирми-партньори на училищата. Учебните заведения вече са получили 65% от сумите,  до края на годината ще получат и остатъка.

По същата  програма в 37 професионални направления се разработват нови типови учебни планове и програми.

В рамките на нея също така са били обучени над 300 учители, които  ще участват в провеждането на държавния изпит за придобиване на професионална квалификация.

През следващата година той за първи път ще бъде задължителен за всички ученици от професионалните гимназии и паралелки. Досега те имаха право да изберат този изпит вместо втората задължителна матура.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна