Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Кастрева:

Училищата в София са готови за откриването на новата учебна година

Ваня Кастрева
Снимка: БГНЕС

Училищата в София са готови за откриването на новата учебна година, в тях има достатъчно дезинфектанти и маски, а в много от учебните заведения - и въздухопречистватели, каза в интервю за "Хоризонт" началникът на регионалното управление на образованието Ваня Кастрева.

Кметът Йорданка Фандъкова посочи, че в 23 училища ремонтите ще продължат и след 15 септември, без да се пречи на учебния процес.

90 на сто от директорите в София вече са обявили как ще протече откриването на новата учебна година в ръководените от тях учебни заведения, обясни Ваня Кастрева:

"Ще изискаме от училищата до края на деня тази информация да бъде достъпна за родителите на всички столични училища".

В първия учебен ден и след него ще се спазват прилаганите до момента противоепидемични мерки. В училищата има достатъчно дезинфектанти, маски, а в много от тях и въздухопречистватели:

"Колегите ми - директори на училища, заедно със своите педагогически екипи трябва да направят анализ на това как се е случвало през миналата година и ако трябва, да оптимизират нещо. Нямаме нови мерки. Всичко това, което е в интерес на децата и което е като изискване на здравните власти, е реализирано по данни на директорите на училища".

Навсякъде в столицата обучението ще започне присъствено. В първия учебен ден полицейското присъствие ще бъде засилено, за да бъде гарантирана безопасността на учениците:

"Мерките са тези, които са заложени. Спазването на мерките е изключително важно, за да могат да продължат присъственото обучение", коментира кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя отново призова учителите да се ваксинират. По данни на РУО-София ваксинирани към момента са близо 34 на сто от педагозите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна