Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липса на кворум провали заседанието на комисията по казуса „Росенец“

Не се яви и поканеният за изслушване Ахмед Доган, а на явилия се вместо вътрешния министър Бойко Рашков директор на Националната полиция главен комисар Станимир Станев не беше дадена думата

| обновено на 14.09.21 в 18:40
Снимка: БГНЕС

Последното заседание на временната парламентарна комисия, която разследва казуса "Росенец", свързан с лятното имение на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, се провали заради липса на кворум ден преди очакваното разпускане на Народното събрание.

Доган не се отзова на поканата да обясни на какво основание е използвал базата, след като на предишното заседание стана ясно, че според документите на ДНСК той е отсядал за по 4 месеца годишно от 2016-та до 2020-та.

При необходим кворум от 7 депутати, за да се проведе заседанието, дойдоха едва 6 – от „Демократична България“, „Има такъв народ“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Не се явиха народните представители от ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС.

Не дойде и поканеният за изслушване почетен председател на ДПС Ахмед Доган. Още на миналото заседание съпартийците му обявиха, че той няма какво да каже, тъй като с казуса се занимават други органи.

Не се яви и служебният вътрешен министър Бойко Рашков, който трябваше да изясни какви са били действията на НСО по време на „дебаркирането“ на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов и сподвижниците му през юли миналата година.

Вместо него в Народно събрание присъстваше директорът на Националната полиция главен комисар Станимир Станев, но той така и не получи думата.

След 15-минутно изчакване председателят на комисията Калоян Янков прекрати заседанието и заяви, че събраните до момента материали ще бъдат изпратени до компетентните институции:

„Материалите, които сме събрали досега ще бъдат изпратени на всички органи, на ДАНС, КПКОНПИ, на прокуратурата, ДНСК“, посочи Янков.

Той изрази надежда, че в следващия 47-и парламент отново ще бъде сформирана подобна комисия:

„И се надявам казусът „Росенец“ да бъде продължено проучването му в следващия парламент, защото останаха все още много неясни въпроси. И най-важният неясен въпрос е каква е връзката на г-н Доган с „Росенец“ – с тези думи приключи последното заседание на т.нар. Комисия „Росенец“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна