Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК мисли дали да купи четци за QR кодове

Росица Матева
Снимка: Ани Петрова

ЦИК обмисля да закупи четци за QR кодове, за да може да се сравняват данните от електронното гласуването с данните от машинния протокол. Това обясни пред комисията по дигитализация говорителят на ЦИК Росица Матева. 

"Внедряването им за следващите избори е въпрос на законодателно решение. Така се гласува например в Белгия - веднага се минава на сканиращото устройство и се пускат разписките в една нарочна кутия. Ако се прави такава контролна проверка, тя трябва да бъде няколко дни по-късно след изборите в ЦИК. Другият вариант е да се закупят 31 едни такива (устройства - бел.ред)", каза Матева.

Контролно преброяване на последните избори имаше в 1343 секции. Разминаванията са били главно при преференциите, но са били незначителни.

Пред Комисията от изборната администрация обясниха, че  за изборите „две в едно“ машините ще са с изцяло модифициран софтуер. Гласуването ще става с една карта, а на монитора ще се виждат и двете бюлетини. Избирателят ще може да избира дали да участва в единия, или и в двата вота.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна