Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС настоява България и Малта да се откажат от "златните паспорти"

Снимка: eeas.europa.eu

ЕС трябва да настоява България и Малта да се откажат от своите режими на „златни паспорти“. Това се казва в препоръчителен доклад на Европейския парламент към Съвета на ЕС, Европейската комисия и върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи Жозеп Борел за политическите отношения между ЕС и Русия. Той бе обсъден в пленарна зала в Страсбург.
Съюзът и неговите членки следва също да преразгледат своите инвестиционни проекти и тези за икономическо сътрудничество като „Северен поток 2“ и атомните централи, изградени от „Росатом“, се казва в доклада, който ще бъде гласуван утре. В него се настоява за повече усилия, чрез които да се ограничат стратегическите инвестиции на Кремъл. В документа се припомня, че агенти на Главното разузнавателно управление са обвинени в опит за убийство през 2015 г. на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев и още двама души у нас.
Докладчикът Андрюс Кубилиюс призова ЕС да не признава парламентарните избори в Русия, които ще се проведат в неделя:
"Миналата година режимът на Лукашенко открадна изборните резултати след провеждането им, а сега Путин се опитва да направи това още преди това. Над 100 най-значими представители на опозицията и независими кандидати не са допуснати да участват в тях. Навални е в затвора, никой не очаква наблюдатели да бъдат допуснати до тях. Следващата седмица ще е тест за всички нас, за европейските институции, че не се боят да заявят, че изборите са организирани в разрез с демократичните принципи и международното право, след като и сега има много доказателства, че е точно така".
Върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви за пореден път, че към Русия е необходим единен подход на ЕС.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна