Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън очаква щети за над $100 млрд. в САЩ от лошо време тази година

Президентът на САЩ Джо Байдън говори в Арведа, Колорадо.
Снимка: Ройтерс

Щетите от екстремните метеорологични събития в Съединените щати през тази година ще възлязат на над 100 милиарда долара, заяви американският президент Джо Байдън при посещението си в щата Колорадо.

Преди това той посети пострадалите от пожарите Калифорния и Айдахо, докато в други части на страната бури предизвикаха наводнения и взеха десетки жертви.

Тропическата буря Никълъс удари крайбрежието на Тексас и Луизиана във вторник, предизвиквайки наводнения и прекъсване на електрозахранването в стотици хиляди сгради.

Ройтерс отбелязва, че Байдън използва пътуването, за да получи подкрепа за плана за инфраструктурни разходи, насочени към борбата с нарастващата заплаха от изменението на климата.

Трябва да направим инвестициите, които ще забавят измененията на климата днес, а не утре, настоя Байдън.

„Освен изгубените и съсипани животи през миналата година, лошото време е струвало на Америка 99 милиарда долара. Тази година този рекорд ще бъде надминат, като щетите ще бъдат доста повече от 100 милиарда долара“, каза президентът.

„Знаем коя е причината за това – промяната на климата. Аз определих цел за Съединените щати – да постигнем от 50 до 52 процента намаление на емисиите на парникови газове до 2030 г. Можем да постигнем това по начин, който създава добри работни места, по-ниски данъци за потребителите и бизнеса, като ни направи световни лидери в една изцяло нова индустрия“, продължи Байдън.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна