Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

71 екоактивисти бяха арестувани заради протест на магистрала край Лондон

Британската полиция извърши 71 ареста на протестиращи срещу климатичните промени, които отново блокираха участъци от околовръстния път на Лондон.

Природозащитници отново причиниха сериозни проблеми за трафика след като блокираха три участъка от околовръстната магистрала на Лондон, която е един от най-натоварените пътища в цялата страна. Това става за втори път за последните три дни. Министърът на икономиката Куаси Куарнег заяви, че действията на протестиращите освен че създават проблеми за отиващите на работа и пречат на доставките на важни стоки, излагат на риск живота на много хора. 

Природозащитниците просто сядат на подстъпи и изходи по магистралата или на самата магистрала с плакат гласящ "Изолирайте Великобритания" и често се стига до ожесточени словесни конфликти между тях и бързащите шофьори. Една от протестиращите, представила се като Стефани, заяви, че напълно разбира разочарованието на хората от създадените им проблеми, но пораженията от климатичните промени ще бъдат много по-големи от това, че тя не желае да е на магистралата, но протестиращите са опитали всичко друго, за да обърнат внимание на властите. 

Полицията успя сравнително бързо да разчисти магистралата от протестиращите, но по-голямо забавяне имаше при изкарването на четири катастрофирали автомобила.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени